Brusel tlačí na Varšavu, chce zabrániť ohrozeniu právneho štátu

TA3 ČTK
27.7.2016 15:47

Napriek polročnému dialógu s Európskou komisiou ohrozenie právneho štátu v Poľsku stále pretrváva. Vyhlásil to dnes podpredseda komisie Frans Timmermans. Komisia predstavila konkrétne odporúčania týkajúce sa poľského ústavného súdu.

Majú tri mesiace

Európska komisia posunula svoj spor s Poľskom o stave právneho štátu v krajine. Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans novinárom predstavil konkrétne odporúčania týkajúce sa poľského ústavného súdu. Varšava má do troch mesiacov informovať Európsku komisiu o krokoch, ktoré prijali, aby odstránili systematické ohrozenie právneho štátu.

Obavy Európskej komisie o situácii okolo právneho štátu v Poľsku neroztlýlil ani nedávno prijatý zákon o Ústavnom súde. "Ústavný súd v Poľsku stále nemôže naplno zaisťovať funkčnú ústavnú kontrolu. To ovplyvňuje jeho integritu, stabilitu a správne fungovanie, ktoré je jednou zo základných poistiek vlády práva v Poľsku," upozornil Timmermans. Komisia má podľa neho záujem na pokračovaní konštruktívneho dialógu s Varšavou a dúfa, že situácia sa rýchlo vyrieši.

Pojednávajú od Vianoc

Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť minulý rok po svojom výraznom víťazstve v parlamentných voľbách spravila niekoľko kontroverzných krokov k upevneniu moci. Patrili k nim aj personálne zmeny v Ústavnom súde či rýchlo predložená novela zákona. Túto novelu z decembra však sami sudcovia odmietli ako protiústavnú. Komisia odporučila Poľsku riadiť sa rozhodnutiami Ústavného súdu z 9. decembra minulého roka, ktoré sa týkajú pôsobenia sudcov vybraných predchádzajúcou vládou či rozhodnutia o neústavnosti prvého pokusu o novelu zákona.

Toto rozhodnutie vláda premiérky Beaty Szydlovej odmietla zverejniť. Komisia žiada, aby sa tak stalo a aby všetky ďalšie rozhodnutia ústavného súdu boli v budúcnosti zverejňované automaticky. "Žiadame tiež, aby poľské úrady zaistili, že každá ďalšia novela zákona o ústavnom súde bude rešpektovať jeho vlastné nálezy," poznamenal Timmermans. Novú novelu zákona, schválenú minulý týždeň, by mal podľa komisie ústavný súd preskúmať ešte pred jej vstupom do platnosti a úrady by si mali vyžiadať názor právnych expertov Benátskej komisie Rady Európy.

Do ďalšej fázy tak európska exekutíva posunula vôbec po prvýkrát využívaný mechanizmus, v ktorého závere môžu členské štáty EÚ na základe návrhu komisie rozhodnúť o tom, že Poľsko zbavia hlasovacích práv v ministerských radách EÚ. Taký vývoj je však zatiaľ nepravdepodobný a napríklad Maďarsko už dalo jasne najavo, že by podobný návrh vetovalo. O stave právneho štátu v Poľsku vyjednáva komisia s Varšavou už od minuloročných Vianoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok