Nemeckí populisti chcú moslimom okamžite pozastaviť azyly

TA3 ČTK
27.7.2016 12:27

Populistická strana Alternatíva pre Nemecko po útokoch z minulého týždňa vyzýva k pozastaveniu práva na azyl pre všetkých moslimov prichádzajúcich do Nemecka.

Nemeckí populisti chcú moslimom okamžite pozastaviť azyly
SITA/AP

Bezpečnostné riziko

Podpredseda AFD Alexander Gauland v tlačovom vyhlásení uviedol, že moslimovia predstavujú pre krajinu bezpečnostné riziko.

"S ohľadom na strašné teroristické útoky musíme okamžite pozastaviť právo na azyl pre všetkých moslimov," uviedol Gauland. Nemecko by podľa neho malo začať znova prijímať moslimských utečencov až v okamihu, keď budú spracované žiadosti o azyl všetkých ľudí, ktorí do krajiny dorazili v uplynulom roku. Podľa úradov zostáva na vybavenie ešte asi 150.000 minuloročných žiadostí.

"Z bezpečnostných dôvodov si nemôžeme dovoliť, aby do Nemecka nekontrolovane prichádzali ďalší moslimovia. Medzi nelegálnymi moslimskými prisťahovalcami sú teroristi a ich počet stále rastie,"
uviedol Gauland.

Zatiaľ protiústavné

Europol však oznámil, že teroristi sa systematicky medzi utečencami neskrývajú. Agentúra DPA ku Gaulandově výzve na pozastavenie práva na azyl pre moslimov uviedla, že nemecká ústava takýto postup neumožňuje.

Podľa nemeckého základného zákona majú všetci politicky prenasledovaní právo získať v Nemecku azyl. Výnimky sú možné len v prípade, že žiadatelia o ochranu pricestovali z inej členskej krajiny Európskej únie alebo zo štátu, ktorý Berlín považuje za bezpečný.

Gauland tiež obvinil kancelárku Angelu Merkelovú, že ignoruje teroristickú hrozbu. "Nemecko sa kvôli ľahkomyseľné politike pani Merkelovej stalo bezpečnostným rizikom pre celú Európu," uviedol politik z AFD a vyzval kancelárku, aby sa zasadila o uzavretí hraníc a o masívne posilnenie policajnej prítomnosti v nemeckých uliciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok