Francúzsky premiér odmieta zmenu zákonov po teroristických útokoch

TA3 ČTK
27.7.2016 11:37

Francúzsko nemôže po každom atentáte prijímať nový zákon. Po včerajšom teroristickom útoku to vyhlásil francúzsky premiér Manuel Valls. Reagoval tým na návrh exprezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Sarkozy o štátnej lži

Valls reagoval na slová bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho, podľa ktorého je potrebné zmeniť zákon. "Musíme zmeniť reakciu na terorizmus islamistov. Neprijímam využívanie intelektuálnych schém z minulosti v reakcii na dnešnú realitu," povedal Sarkozy. Chce, aby sa jednoznačne vyjasnilo, akým spôsobom teroristi prešli právnym systémom, aké prostriedky ich kontroly boli použité a ako bola posúdená ich nebezpečnosť.

"Vláda musí odpovedať na otázku: Ako to, že jednotlivci, ktorí boli pod súdnym dohľadom kvôli odchodu k radikálom do Sýrie, boli ponechaní na slobode a mohli spáchať taký atentát?" povedal Sarkozy. Nejasnosti sú podľa neho aj okolo atentátnika, ktorý 14. júla v Nice zabil autom 84 ľudí. Podľa bývalého prezidenta úrady poskytli vzájomne si odporujúce informácie. Sarkozy dokonca hovoril o "štátnej lži". "Náš systém musí chrániť potenciálne obete, a nie pravdepodobnýchpáchateľov budúcich útokov," povedal.

Vojna bude dlhá

Navrhuje zaviesť nový zákon, ktorý by nebezpečné osoby ponechával v domácej väzbe a tie ešte viac nebezpečné v uzavretom zariadení. "Vo vojne, v ktorej sme, sú nevinní, vinníci a šedá zóna tých, ktorí sa ešte k akcii nedostali," povedal Sarkozy a dodal, že ak nebude demokracia chrániť občanov, potom nebudú občania brániť demokraciu.

Valls na to v televízii TF1 povedal, že tí, ktorí tvrdia, že je potrebné prijať nové opatrenia, klamú. "Táto vojna bude dlhá a ťažká. Táto vnútorná vojna si vyžiada čas. Treba vyhostiť kazateľa, ktorí šíri nenávisť a zavrieť radikálne mešity," povedal premiér. Hollande sa už v utorok večer stretol s arcibiskupom Dominiquom Lebrun a telefonoval pápežovi Františkovi, aby vyjadril zármutok francúzskeho národa nad zavraždením kňaza.

"Vyjadrili sme katolíckej cirkvi našu sústrasť," povedal po dnešnom stretnutí s Hollandom zástupca predstaviteľa moslimských veriacich. Uistil, že Islamský štát, ktorý sa k útoku prihlásil, prehrá. Predstaviteľ parížskej Veľkej mešity Dalila Boubakeur povedal, že zdieľa hlboký smútok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok