V Európe sú stovky potencionálnych teroristov, uvádza Europol

TA3 ČTK
27.7.2016 11:22

V krajinách Európskej únie sa pohybuje niekoľko stoviek potenciálnych teroristov. Nemecké médiá o tom informoval európsky policajný úrad. Podozriví sú najmä tí, ktorí sa z blízkeho východu vrátili späť.

V Európskej únii je niekoľko stoviek potenciálnych islamistických teroristov, prevažne sú to navrátilci zo Sýrie. Nemeckému denníku Neue Osnabrücker Zeitung to oznámil európsky policajný úrad Europol. Podľa neho ale nie sú žiadne dôkazy o tom, že by sa teroristi systematicky ukrývali medzi utečencami, ktorí do Európy mieria.

Podľa odhadu Europolu odišlo z EÚ na Blízky východ približne 5000 ľudí, ktorí chceli bojovať v Sýrii a v Iraku v radoch teroristickej skupiny Islamský štát. Asi 1500 až 1800 z nich sa do Európy vrátilo. "Mnoho z nich nemá zámer ani schopnosti vykonať teroristické útoky. Napriek tomu ostávajú stovky potenciálnych teroristov, ktorí predstavujú hrozbu pre bezpečnosť Európy," uviedol Europol.

Podporuje preto národné policajné úrady v tom, aby navrátilcov zo Sýrie dôsledne sledovali. Európsky úrad je tiež presvedčený, že sa teroristi pri pokuse preniknúť na európsku pôdu nemaskujú za utečencov. "Členovia teroristických skupín alebo vracajúci sa zahraniční bojovníci s európskym pasom spravidla cestujú do EÚ s pravým alebo sfalšovaným pasom. Nespoliehajú sa na prevádzačskej bandy, ktoré dopravujú utečencov," uviedol Europol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok