V Pobaltí vzdávajú boj s intenzívnou ruskou propagandou

ČTK
27.7.2016 11:05

Po dvoch rokoch informačnej vojny dospeli v Lotyšsku k záveru, že bojovať s ruskou propagandou nemá zmysel. Odborníci aj politici sa nazdávajú, že boj o zmýšľanie lotyšských Rusov neviedol k želaným výsledkom.

V Pobaltí vzdávajú boj s intenzívnou ruskou propagandou
SITA/AP

Ohrozenie ruskými médiami

Podľa Centra bezpečnosti a strategických výskumov Lotyšskej národnej akadémie obrany cíti väčšina po rusky hovoriacich Lotyšov príslušnosť k Rusku a k Sovietskemu zväzu. Intervenciu Ruska považujú za nevyhnutnú pre riešenie problémov utláčaných Rusov žijúcich mimo Ruskú federáciu a nazdávajú sa, že sa v Lotyšsku rodí fašizmus a že sú diskriminovaní pre neznalosť úradného jazyka.

Bojovať s čímsi takým nemá zmysel, tvrdí poslanec a predseda branného výboru parlamentu Ainars Latkovskis. "Neverím, že je jednoduché bojovať za zmýšľanie ľudí. Rusko to robí ako za sovietskych čias. Ale v demokratických krajinách je veľmi ťažké vymývať mozgy. Myslím, že situácia sa zmení až za niekoľko generácií."

Na začiatku ukrajinskej krízy hovorili lotyšskí politici o priamom vzťahu medzi vojenskou zraniteľnosťou Lotyšska voči Rusku a vysokým počtom po rusky hovoriacich obyvateľov krajiny. Lotyšské bezpečnostné zložky otvorene varovali pred ohrozením národnej bezpečnosti ruskými médiami a vyzývali k obmedzeniu "podvratného" ruského vysielania a k rozvoju vlastného vysielania v ruštine.

Ruská televízia, ruská propaganda

Hovorilo sa o tom, že miestni Rusi sledujú ruskú televíziu, nechávajú sa ovplyvniť ruskou propagandou a v prípade, že by sa v Lotyšsku hypoteticky opakoval krymský scenár, pridali by sa na stranu "zelených mužíčkov" (ruských vojakov zo špeciálnych jednotiek, pozn. red.). Tieto obavy boli argumentom aj pre snahu zriadiť v Lotyšsku základňu NATO.

Lotyšské úrady odvtedy pozastavili vysielanie ruskej televízie RTR-Rossija, zavreli portál ru.sputniknews.lv, vyčlenili milióny na ruské vysielanie v lotyšskej televízii a prijali sériu opatrení na boj s hrozbou hybridnej vojny. Podobné postupy sa uplatňovali aj v ostatných pobaltských republikách.

Po dvoch rokoch, keď NATO rozhodlo o stálom rozmiestnení svojich jednotiek vo východnej Európe, sa však s ruskou propagandou už nikomu bojovať nechce. Je to totiž drahé, neefektívne a bezúčelné.

Rozpory sa budú prehlbovať

Podľa prieskumu spoločnosti TNS klesla sledovanosť ruského vysielania lotyšskej televízie z 2,7 na 2 percentá. Ukazuje sa, že aj po dvoch rokoch "informačnej vojny" sa väčšina ruskojazyčného obyvateľstva Lotyšska stále prikláňa na ruskú stranu. A to nielen v otázke ukrajinského konfliktu, ale aj vo vnímaní vlastného postavenia v Lotyšsku. K týmto výsledkom dospeli pri skúmaní možnej destabilizácie spoločnosti výskumníci z Akadémie Obrany.

"Ovplyvňovať ľudí, ktorí už dopredu súhlasia so všetkým, čo sa hovorí v ruskej televízii, je veľmi jednoduché," hovoria experti z Akadémie obrany.

Redaktorka výskumu Ieva Berzinová tvrdí, že v dlhodobej prespektíve síce táto polarizácia názorov prehlbuje medzeru v spoločnosti, nemá však žiadny vzťah s posílením vojsk NATO. Lotyšsko sa totiž ozbrojuje na obranu proti Rusku, nie pre prítomnosť Rusov v krajine. "Problém spočíva v tom, že nie je jasné, ako postupovať politicky, ak ľudia vidia svet rôznymi pohľadmi. Je jasné, že jedna strana bude súhlasiť, kým tá druhá nie. To môže v prípade psychologického nátlaku počas hypotetickej krízy komplikovať možnosti obrany," hovorí Brezinová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok