Pápež priletel do Poľska, pripojil sa k tisíckam mladých veriacich

TA3 TASR
27.7.2016 16:11

Pápež František začal svoju prvú oficiálnu cestu do Poľska od nástupu do čela Katolíckej cirkvi pred tromi rokmi. Na programe je okrem stretnutí s politikmi najmä účasť na Svetových dňoch mládeže.

Navštívi aj koncentračný tábor

Na ploche letiska Krakov-Balice privítal vzácneho hosťa prvý pár hostiteľskej krajiny - prezident Andrzej Duda s manželkou Agatou. Prítomní boli aj krakovský arcibiskup kardinál Stanislaw Dziwisz, premiérka Beata Szydlová, ďalší predstavitelia poľského štátu, cirkví a veriaci.

Rodák z Argentíny chce päťdňovú návštevu Poľska využiť aj na návštevu niekdajšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, ako aj na cestu do pútnickeho mesta Čenstochová, ktoré bolo v roku 1991 tiež dejiskom Svetových dní mládeže za účasti vtedajšieho pápeža Jána Pavla II.

Hlava katolíckej cirkvi počas letu do Krakova uviedla, že nesmieme mať strach z toho povedať pravdu. Svet je vo vojne, pretože prišiel o pokoj. Pápež však súčasne zdôraznil, že nemá na mysli vojnu náboženstiev. "Je to vojna záujmov, vojna peňazí, vojna o zásoby prírodných zdrojov... Nehovorím o vojne náboženstiev," tie si všetky želajú mier, vyplynulo z pápežových slov.

Státisíce veriacich, ktorí prišli na Svetové dni mládeže do Krakova, sa v stredu večer prvýkrát stretli s pápežom Františkom. Po stretnutí so štátnikmi a biskupmi sa Svätý otec v papamobile presúval ulicami mesta a jeho trasu lemovali nadšené davy. Pápež František sa 14 minút po 21. hodine ukázal aj v takzvanom pápežskom okne krakovského biskupského sídla.

Odhadujú milióny ľudí

Za účasti desaťtisícov veriacich z rôznych končín planéty sa v utorok veľkolepou bohoslužbou pod holým nebom začali v Krakove Svetové dni mládeže.

Na šesťdňovom podujatí sa registrovalo asi pol milióna účastníkov zo 187 krajín sveta vrátane Slovenska. Organizátori však nevylučujú, že sa na Svetových dňoch mládeže, ktoré Poľsko hostí už po druhý raz (po Čenstochovej v roku 1991), zúčastní až 1,5 milióna ľudí.

poland-pope-80e38ad0b133473cb49384a399e97502_0a000002-c0fb-2a10.jpg

Otvorenie mimoriadne detailne pripravovaného podujatia poznačila rukojemnícka dráma, ku ktorej došlo v kostole na severe Francúzska a pri ktorej páchatelia zavraždili duchovného. Rouenský arcibiskup Dominique Lebrun sa v tejto súvislosti rozhodol pre predčasný návrat z Poľska do vlasti, chcel byť so šokovanými veriacimi.

Krakovský arcibiskup kardinál Stanislaw Dziwisz - niekdajší osobný tajomník pápeža Jána Pavla II. - celebrujúc svätú omšu apeloval na účastníkov podujatia, aby spoločne hovorili jazykom evanjelia. "To je jazyk lásky. To je jazyk bratstva, solidarity a mieru," vyhlásil počas bohoslužby v parku Blonia neďaleko centra Krakova. Na nerušený priebeh veľkého podujatia v Krakove a jeho okolí dbá 25.000 príslušníkov poľských bezpečnostných zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok