Ozbrojenca z francúzskeho kostola monitorovala polícia, nosil náramok

TA3 ČTK TASR
26.7.2016 13:29

Dvaja ozbrojenci v kostole v severnom Francúzsku zajali päť rukojemníkov, vrátane miestneho kňaza a mníšok. Podľa L' Express polícia pri zásahu oboch útočníkov zastrelila, militanti však stihli podrezať 84-ročného kňaza Jacquesa Hamela. K zodpovednosti za útok sa prihlásil Islamský štát.

Útočník bol monitorovaný

Jeden z dvojice extrémistov, ktorí zaútočili na kostol, bol identifikovaný ako 29-ročný francúzsky občan Adel Kermiche. Jeho rodičia už predtým oboznámili úrady o jeho radikálnom správaní.

Kermiche bol zatknutý pri pokuse o vycestovanie do Sýrie a úrady nariadili jeho justičný dohľad. Mladík sa musel raz denne hlásiť na polícii a musel nosiť elektronické monitorovacie zariadenie. Políciu sa mu pri pokuse o vycestovanie na Blízky východ podarilo zmiasť dvakrát použitím falošnej identity. Prokurátor Francois Molins informoval, že Kermiche bol identifikovaný na základe odtlačkov prstov. Oficiálna identifikácia druhého útočníka podľa neho stále prebieha.

Jednej mníške sa podarilo ujsť

Muži ozbrojení nožmi dopoludnia vtrhli do kostola v Saint-Etienne du Rouvray. Ako rukojemníkov vzali farára, dve mníšky a dvoch veriacich, ktorí boli v tom čase v kostole. Jednej mníške sa podarilo ujsť z kostola a privolať políciu.

Na miesto dorazili špeciálne policajné jednotky, podľa svedkov citovaných spravodajcom televízie RTL boli počuť výstrely. Polícia následne potvrdila, že oboch útočníkov "zneškodnila". Podľa televízie France 24 jeden z rukojemníkov utrpel vážne zranenia.

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amak prihlásili extrémisti z Islamského štátu. Francúzsky prezident François Hollande ešte predtým pripísal čin práve tejto teroristickej organizácii.

Pre útoky platí výnimočný stav

Vo Francúzsku platí pre teroristické útoky, ktoré krajinu v posledných mesiacoch zasiahli, výnimočný stav. Posledný z nich sa stal pred dvoma týždňami, kedy útočník narazil nákladným autom do davu ľudí v Nice a zabil pritom 84 osôb.

Francúzsky premiér Manuel Valls vyjadril zhrozenie nad "barbarským útokom". "Celé Francúzsko aj všetci katolíci sú zasiahnutí. Budeme stáť pri sebe," napísal Valls na svojom účte na sociálnej sieti Twitter. Podľa Eulalie Garciovej, pracujúcej pre miestny kozmetický salón, je obeťou rukojemníckej drámy starý kňaz, ktorého si pamätá ešte z detstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok