Pätica poslancov Siete chce nového predsedu, podporí Adamčíka

TA3 SITA
26.7.2016 10:14

Kandidátom na predsedu strany Siete bude na augustovom mimoriadnom sneme poslanec Eduard Adamčík. Adamčíka podporuje pätica poslancov, ktorá sa vyhranila proti súčasnému predsedovi Radoslavovi Procházkovi.

Pätica poslancov Siete chce nového predsedu, podporí Adamčíka
SITA

Založili platformu

„Dohoda a porozumenie je to, čo v súčasnosti slovenská politika najviac potrebuje, a to aj na straníckej úrovni,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení piatich poslancov Siete. Ešte pred konaním snemu Siete ponúkajú kandidáta, ktorý podľa nich môže „upokojiť situáciu a stabilizovať pomery".

Poslanci pred časom založili platformu pre zodpovednú politiku, preto sa pokúsia "v duchu zodpovednosti o riešenie komplikovanej situácie v strane." „Sme presvedčení, že každé súperenie a konflikt oslabuje akýkoľvek tím. V prípade strany Sieť to znamená osudový moment. Preto v prípade nedosiahnutia dohody na spoločnom postupe a pokračovaní mocenských a nedemokratických trikov sme pripravení nezúčastniť sa na rokovaní snemu,“ uvádzajú ďalej poslanci vo svojom stanovisku.

Hlboko neúctivý postup?

Procházka v júni odvolal z funkcie podpredsedu strany Andreja Hrnčiara a z funkcie člena predsedníctva Martina Fedora. Procházka to zdôvodnil tým, že ho Andrej Hrnčiar informoval o dohode s predsedom strany Smer Robertom Ficom na rokovaní o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za Sieť na jednej strane a stranami Smer a Most-Híd na druhej strane, mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov Siete. Takýto postup je podľa Procházku prejavom hlbokej neúcty k stanovám Siete, jej snemu a predsedníctvu, a rovnako tak aj k jej členskej základni. 

Hrnčiara a Fedora podporili Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík. Okrem tejto pätice Sieť v parlamente reprezentujú Procházka a Alena Bašistová. Päť poslancov Siete následne vyslovilo nedôveru v schopnosti a osobnostné predpoklady Radoslava Procházku viesť stranu. Procházka následne zvolal snem na 13. augusta. Konať sa má v Trnave. 

Sieť pôvodne získala v marcových parlamentných voľbách desať poslaneckých mandátov. Po tom, čo strana začala rokovať o vytvorení vládnej koalície so Smerom-SD, opustila ju trojica poslancov Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok