Nemci sa spamätávajú z útokov, zvažujú novú bezpečnostnú koncepciu

TASR
26.7.2016 10:17

Po krvavých útokoch v nemeckých mestách Würzburg, Mníchov, Reutlingen a Ansbach uvažuje spolková vláda o novej národnej bezpečnostnej koncepcii.

Nemci sa spamätávajú z útokov, zvažujú novú bezpečnostnú koncepciu
SITA/AP

Koncepcia "záložníkov"

Koncepcia počíta s tým, že v prípade potreby by polícii pomáhali "záložníci", napísal vo svojom vydaní bulvárny denník Bild s odvolaním sa na informácie z vládnych zdrojov.

Ako "záložníci" by podľa Bildu pripadali do úvahy dobrovoľníci s vojenským alebo policajným výcvikom. Vzorom by mohla byť Národná garda v USA, ktorú tvorí niekoľko sto tisíc ľudí a je nasadzovaná pri nepokojoch, v prípade katastrof ako vnútorná rezerva či v ozbrojených konfliktoch doma aj v zahraničí, ale aj záložníci vo Francúzsku alebo vo Veľkej Británii.

Potenciálni teroristi v EÚ

Európsky policajný úrad Europol odhaduje, že v Európe sa nachádza niekoľko stoviek potenciálnych islamistických teroristov. Ide o radikalizovaných občanov krajín Európskej únie, ktorí bojovali v Sýrii alebo v Iraku v radoch tzv. Islamského štátu a teraz sa vrátili domov, uviedol Europol pre Neue Osnabrücker Zeitung.

Podľa Europolu sa momentálne nachádza najmä v Sýrii a Iraku asi 5000 bojovníkov z krajín EÚ. Približne 1500-1800 sa vrátilo domov, no mnohí z nich nemajú v úmysle spáchať teroristické útoky a ani ich nie sú schopní vykonať. "Stále však zostávajú stovky potenciálnych teroristov, ktorí predstavujú hrozbu pre bezpečnosť v Európe," konštatoval Europol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok