Lietadlo Solar Impulse obletelo svet bez kvapky paliva a úspešne pristálo

TA3 TASR
26.7.2016 07:00

Švajčiarske experimentálne lietadlo Solar Impulse 2 úspešne ukončilo poslednú etapu svojej cesty okolo sveta a po dvojdňovom lete z egyptskej Káhiry pristálo v Abú Zabí. Stalo sa tak prvým lietadlom poháňaným výlučne slnečnou energiou, ktoré obletelo zemeguľu.

Splnený Piccardov sen

Na záverečnej 17. etape letu lietadlo riadil 58-ročný Švajčiar Bertrand Piccard, ktorý sa v kokpite striedal so 63-ročným krajanom Andrém Borschbergom. Táto etapa mu dala zabrať, pretože lietadlo sa v noci z nedele na pondelok dostalo nad Saudskou Arábiou v dôsledku vysokých teplôt do turbulencií.

 

"Nemôžem uveriť, že som pristál, 13 rokov po tom, čo som sníval o oblete zemegule bez paliva... Švajčiarsko, Monako a SAE sú tri krajiny, ktoré veria v @solarimpulse a #cleantechs (čisté technológie). Ďakujem!" napísal Piccard na Twitteri. Za "senzačnú" označil skutočnosť, že tento úspech dosiahol tím, ktorý nepôsobí vo sfére letectva.

solar2_0a000002-ed45-5abb.jpg

Propagácia čistých technológií

Jednomiestny Solar Impulse 2 začal svoju púť okolo sveta dlhú vyše 42.000 kilometrov 9. marca 2015 práve v Abú Zabí. Cieľom projektu bola propagácia tzv. čistých technológií.

Za viac ako rok sa solárne lietadlo zastavilo okrem SAE a Egypta aj v Ománe, Indii, Mjanmarsku, Číne, Japonsku, USA a Španielsku. Prelet Atlantiku (6765 kilometrov) mu trval 70 hodín, na zdolanie Tichého oceánu (13.010 kilometrov) potreboval 118 hodín. Kvôli poškodeniu batérií si musel dať realizačný tím deväťmesačnú prestávku na tichomorskom ostrove Havaj.

Náklady na projekt podporovaný veľkými firmami ako Solvay, Omega, Schindler, ABB či Google sa odhadujú na 89 miliónov eur. Krídla lietadla, ktorých rozpätie je väčšie ako má Boeing 747, tvorí 17.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, akumulujúce energiu na let aj počas noci.

Citlivé lietadlo

Podľa stránky solarimpulse.com dosahovalo lietadlo priemernú rýchlosť 75 km/h, maximom bolo 216 km/h. Najvyššie sa dostalo do letovej hladiny 8500 metrov.

Našli sa však aj kritici, podľa ktorých lietadlo Solar Impulse 2 síce je zázrakom techniky, nie je však vhodné na každodenné použitie. Zatiaľ mu škodí aj extrémne počasie a jeho technológie sú citlivé, resp. nedokonalé. Aj to spôsobilo, že zámer Piccarda a Borschberga znova pristáť v Spojených arabských emirátoch už vlani v auguste sa oneskoril takmer o rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok