Japonsko zažilo najkrvavejší masaker od druhej svetovej vojny

TA3 ČTK TASR
26.7.2016 10:18

Japonsko sa spamätáva z najkrvavejšej masakry za uplynulé desaťročia. Muž v zariadení pre duševne chorých smrteľne dobodal 19 ľudí a ďalších 25 zranil. Útočníkom je bývalý zamestnanec zariadenia, ktorý bol pre vražedné úmysly v minulosti hospitalizovaný.

Sám sa prihlásil polícii

Krátko po 2.30 h (v pondelok 19.30 h SELČ), zavolal na políciu zamestnanec zariadenia a oznámil, že doň vnikol muž ozbrojený nožom. Podľa televízie NHK bol 26-ročný páchateľ zadržaný krátko po 3.00 h, keď sa sám prihlásil na policajnej stanici. Policajtom povedal, že v zariadení kedysi pracoval.

japan-knife-attack-6692e039058b477abb916c52002e9fec_0a000002-a767-3487.jpeg

Podľa televízie NHK bol 26-ročný páchateľ identifikovaný ako Satoši Uemacu. "Chcem sa zbaviť zdravotne postihnutých z tohto sveta," povedal polícii podľa Asahi Shimbun, druhého najväčšieho denníka v krajine.

Zdroje blízke vyšetrovateľom uviedli, že muž pracoval v ústave do februára, ale teraz je nezamestnaný. Údajne žije v jeho blízkosti.

V Japonsku sú útoky zriedkavé

Do ústavu mal vniknúť cez rozbité okno o 2.10 h. Po príchode na policajnú stanicu mal so sebou vrecko obsahujúce niekoľko zakrvavených nožov a ďalších ostrých nástrojov. Oficiálne internetové stránky ústavu uvádzajú, že ku koncu júna v ňom bolo umiestnených 149 ľudí s mentálnym postihnutím vo veku 19-75 rokov.

Japonsko má jednu z najnižších mier násilných trestných činov spomedzi vyspelých krajín sveta a útoky s použitím zbraní akéhokoľvek druhu sú tam výnimočné.

K jednému z najkrvavejších útokov nožom došlo 8. júna 2001, keď muž ubodal na smrť v základnej škole v meste Ikeda osem detí. Na deň presne o sedem rokov neskôr v rušnej tokijskej štvrti Akihabara muž najprv vrazil nákladným autom do davu ľudí a po vystúpení z vozidla začal okoloidúcich bodať dýkou. Zabil pritom sedem ľudí a desať zranil.

Opatrenia po tragédii

Po tomto incidente v Japonsku zakázali držanie dvojsečných nožov s čepeľou dlhšou ako 5,5 centimetra. Za porušenie zákazu hrozí trest až tri roky väzenia.

V Japonsku však rastie počet prípadov útokov na bezbranných ľudí. Napríklad vo februári bol zatknutý bývalý zamestnanec domova dôchodcov, ktorý mal zhodiť z balkóna jeho 87-ročného obyvateľa. Muž sa tiež priznal, že rovnakým spôsobom zabil dvoch dôchodcov v roku 2014.

Zaznamenané boli i prípady, keď rodinní príslušníci zavraždili svojich chorľavých manželov alebo rodičov, trpiacich demenciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok