Poľská vláda zatkla Iračana, našli u neho výbušniny

TA3 TASR
25.7.2016 22:57

Súd v poľskom meste Lodž rozhodol o uvalení dvojmesačnej vyšetrovacej väzby na 48-ročného občana Iraku, ktorý je podozrivý z nedovoleného prechovávania výbušnín.

Pár dní pred návštevou pápeža

Stopy po trhavinách odhalili kriminalisti nielen u podozrivého, ale aj v hoteloch v Lodži a Krakove, v ktorých sa nedávno táto osoba zdržiavala.

K zadržaniu podozrivého muža došlo len niekoľko dní pred plánovanou návštevou pápeža Františka. Ten má do Poľska pricestovať v stredu, aby sa tam zúčastnil na viacerých podujatiach Svetových dní mládeže, ktorých dejiskom bude Krakov a jeho okolie. Ako vyplýva zo spresnených informácií, muža zadržali príslušníci tajných služieb ešte vo štvrtok v hotelovej izbe v Lodži.

Orgány poľskej prokuratúry na margo zadržaného najskôr uviedli, že je podozrivý z prípravy teroristických činov. Ako však neskôr doplnila prokurátorka Beata Marczaková, odhalené množstvo materiálu by nestačilo na spôsobenie explózie, preto niet dostatočného dôvodu na vznesenie obžaloby z teroristických aktivít.

Pátrajú po komplicoch

Aj bez tohto dôvodu je pre podozrenie zo zločinu voči verejnej bezpečnosti opodstatnené uvalenie dvojmesačnej vyšetrovacej väzby, upozornil hovorca lodžského súdu Pawel Urbaniak s tým, že v prípade potvrdenia viny hrozí zadržanému trest väzenia v rozmedzí od šiestich mesiacov do ôsmich rokov.

Podľa informácií, ktoré zazneli v spravodajstve televíznej stanice Polsat, mal muž pri sebe poznámky naznačujúce prípravu teroristického činu s dôrazom na prevádzky francúzskych supermarketov v Poľsku. Zadržaný žil v minulosti niekoľko rokov vo Švajčiarsku a následne vo Švédsku, odkiaľ ho vyhostili pred niekoľkými týždňami.

Poľské bezpečnostné zložky po jeho zadržaní pátrajú aj po možných komplicoch, respektíve väčšom množstve trhavín. Vyšetrovanie prípadu, osobitne aktivít zadržaného, pokračuje aktuálne nielen na území Poľska, ale aj ďalších nemenovaných štátov, vyplýva z informácií orgánov činných v trestnom konaní, ktoré sprostredkovala spravodajská televízia TVN24.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok