Allardyce o výbere kapitána anglickej reprezentácie zatiaľ mlčí

TA3 TASR
25.7.2016 21:10

Nový tréner anglickej futbalovej reprezentácie Sam Allardyce sa rozhodne neskôr, či kapitánom tímu bude doterajší líder Wayne Rooney. Skúsený kormidelník na prvej tlačovej konferencii po zvolení do funkcie prezradil aj to, akým štýlom sa Anglicko bude prezentovať.

Po prvýkrát pred novinármi

Najlepší strelec histórie anglickej reprezentácie Rooney bol kapitánom tímu, ktorý na nedávnych majstrovstvách Európy vo Francúzsku senzačne vypadol už v osemfinále s Islandom. Po zahanbujúcej prehre rezignoval tréner Roy Hodgson. Šesťdesiatjedenročný Allardyce pomohol Sunderlandu k záchrane v Premier League, potom však prijal ponuku Anglicka a ukončil prácu v klube.

V priestoroch Národného futbalového centra anglickej FA v St George's Parku sa prvýkrát postavil pred novinárov. Na otázku, či bude Rooney naďalej kapitánom odpovedal, že je ešte skoro na toto rozhodnutie. "Najskôr sa musím stretnúť s hráčmi a realizačným tímom pred začiatkom kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018," povedal Allardyce.

"Dobrý kolektív a silný tím"

Prehra s Islandom sa zaradila medzi najhoršie výsledky v histórii, hráči Anglicka pôsobili v súboji ostrovných tímov bezradne a dostali sa pod paľbu kritiky odborníkov, verejnosti a médií. Skúsený Allardyce, ktorý na klubovej úrovni viedol Bolton, Newcastle, Blackburn Rovers, West Ham a Sunderland, má povesť dobrého taktika a skvelého motivátora. Aj on bude dbať na to, aby hráči na medzinárodnej scéne hrali za svoju krajinu naplno, ale chce do tímu vniesť viac pohody.

"Najdôležitejšie bude vytvoriť dobrý kolektív, aby si hráči medzi sebou rozumeli a vytvorili silný tím. Treba si užiť aj zábavu, pretože futbal je hra a má všetkým robiť radosť. Ja si futbal už roky užívam a verím, že rovnaký pocit budú mať aj hráči," dodal.

Kluby pod Allardyceom hrali väčšinou na kontraútoky s výraznejšou kreativitou až v útočnej časti ihriska. Anglicko nebude podľa neho produkovať typický herný štýl, ale bude záležať od súpera. Hodgson sa snažil tímu vštepiť trpezlivú hru s veľkým množstvom prihrávok, ale Anglicko s tým neuspelo ani na majstrovstvách sveta pred dvomi rokmi a ani teraz na EURO. "Zvolenie herného štýlu a systému bude záležať od toho, akých hráčov budem mať a proti komu nastúpime. V každom prípade budem hráčom vštepovať, aby hrali na víťazstvo všade - doma aj vonku," dodal Allardyce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok