MOV zakázal Stepanovovej štartovať v Riu pod neutrálnou vlajkou

TA3 TASR
25.7.2016 21:06

Rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru nepovoliť ruskej atlétke Julii Stepanovovej aktívnu účasť na augustových OH v brazílskom Riu de Janeiro sa nestretlo s porozumením u viacerých antidopingových a športových predstaviteľov.

Stepanovová zohrala spoločne s manželom kľúčovú úlohu v nemeckom dokumente, ktorý v roku 2014 premiérovo odhalil dopingové praktiky v Rusku.

"Svetová antidopingová agentúra je veľmi znepokojená zo signálu, aký dostali potenciálni budúci svedkovia. Stepanovová bola dôležitá a nebojácna informátorka pri odhaľovaní najväčšej dopingovej aféry všetkých čias," citovala agentúra DPA riaditeľa WADA Oliviera Niggliho. Bežkyňa na stredné trate síce dostala možnosť štartovať pod neutrálnou vlajkou od Medzinárodnej asociácie atletických federácií, ale MOV zrušil toto právo.

"Medzinárodný olympijský výbor prepásol šancu poslať jasné stanovisko," vyhlásil šéf nemeckej atletiky Clemens Prokop. Špecialistka na 800 metrov momentálne žije v USA a prezident MOV Thomas Bach ju spoločne s manželom pozval ako divákov do Ria a zároveň prisľúbil podporu v jej ďalšej kariére a prípadnom členstve v národnom olympijskom výbore. "Verdikt odradí možných budúcich svedkov," upozornil riaditeľ Antidopingovej agentúry USATravis Tygart.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok