Briti po referende počítajú už len s odchodom, tvrdí Korčok

TA3 TASR ČTK
25.7.2016 10:35

Británia po júnovom referende o zotrvaní v Európskej únii nepočíta s inou možnosťou, ako s odchodom zo spoločenstva. Zaznelo to na neformálnej bratislavskej schôdzke ministrov a štátnych tajomníkov členských krajín únie zodpovedných za európske záležitosti.

Politici majú hovoriť jasne a zreteľne

"Od britského ministra zaznela jasná veta aj tu v Bratislave - brexit je brexit. Je zrejmé, že britská vláda nepracuje so žiadnymi inými alternatívnymi plánmi než s tými, ktoré majú naplniť rozhodnutie britských občanov o vystúpení z EÚ," povedal novinárom štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničia Ivan Korčok. Ten je zároveň splnomocnencom slovenskej vlády pre predsedníctvo v EÚ.

Taktiež upozornil na to, že členské štáty a európske inštitúcie si musia prestať posielať navzájom odkazy o tom, kto je zodpovedný za problémy, ktoré vznikajú. "Oblasť komunikácie je určite dôležitá,“ uviedol splnomocnenec. Zároveň označil za dôležité to, aby politici aj na národnej úrovni hovorili veľmi jasne a zreteľne, za čo sú zodpovedné európske inštitúcie, za čo členské štáty a kde EÚ už kompetencie nemá.

Opätovne upozornil na to, že existuje veľká vzdialenosť medzi občanmi a európskymi inštitúciami. Septembrový summit v Bratislave by preto mal byť začiatkom úvah o tom, akým spôsobom priniesť EÚ bližšie k občanovi. Domnieva sa, že v súčasnosti je dôležité nepodľahnúť ani jednej časti táborov, ktoré existujú - na jednej strane tí, ktorí hovoria o ďalšom prenose kompetencií, na strane druhej tábor, ktorý zastáva stanovisko, že kompetencie je potrebné vrátiť členským štátom.

Strategická agenda EÚ

Druhou dôležitou témou, ktorá na rokovaní rezonovala, boli európske priority. "Celá diskusia sa odvíjala od hodnotenia strategických priorít, ktoré EÚ má a prijala v roku 2014.“ Európska rada ich zadefinovala v dokumente Strategická agenda pre Úniu v čase zmien. Tento materiál stanovil päticu oblastí politických priorít EÚ. Platí do roku 2019.

Podľa jeho slov narážal okrem iného na také témy, akými sú Energetická únia, digitálna ekonomika, znovunaštartovanie investícií v oblasti životného prostredia. Všetky členské štáty sa zhodli na tom, že k agende nechcú už nič pridávať ani ich zásadným spôsobom opravovať. Pripustil však, že brexitom sa dostávame do novej situácie. "Aj pozitívne výsledky sú akosi zatienené týmto kontextom brexitu,“ povedal.

Spokojnosť so slovenským predsedníctvom

Korčok pripomenul i nedeľňajšie stretnutie s predstaviteľmi kandidátskych krajín. Podľa neho dôležité bolo povedať, že pokrok v prístupovom procese je v ich rukách. Zdôraznil zachovanie kredibility rozširovacieho procesu.

Zároveň poukázal na to, že slovenské predsedníctvo zavŕšilo prvú sériu rokovaní. Vyzdvihol dva úspechy, ktorými sa slovenské predsedníctvo môže chváliť – pokrok v negociácii Srbska o vstupe do EÚ, a to otvorením 23. a 24. kapitoly, a dohoda Rady na rozpočte, ktorá sa počas slovenského predsedníctva podarila dosiahnuť v rekordne krátkom čase.

"Slovenské predsedníctvo dosiaľ vyslovuje spokojnosť nad týmto priebehom. Nie je to naše hodnotenie, dostávame pozitívnu spätnú väzbu od našich partnerov,“ uviedol Korčok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok