Takto vyzerá človek, ktorý dokáže prežiť smrteľné nehody

ČTK
25.7.2016 10:38

Aby získali maximálnu nádej na prežitie pri automobilových nehodách, museli by ľudia vyzerať ako Graham, táto veľmi realistická plastika, ktorá je súčasťou originálnej austrálskej kampane za bezpečnosť na cestách.

Takto vyzerá človek, ktorý dokáže prežiť smrteľné nehody
www.meetgraham.com

Namiesto pŕs airbagy

Podľa svojich tvorcov má len Graham ideálne telo na to, aby prežil tak časté automobilové nehody. Hlavu má zaoblenú ako balvan, nohy zauzlené ako korene stromov a hrudník napodobňuje zvrásnené baranidlo.

gg_0a000002-cde8-83f4.jpg

Nechýba ani silná lebka, krk splývajúci s trupom a prsia, ktoré fungujú ako airbagy. Všetko špeciálne vyrobené zo silikónu, skleneného vlákna, živice a ľudských chlpov.

Podľa austrálskeho úradu pre dopravné nehody bol tak Graham vytvorený preto, aby zdôraznil zraniteľnosť normálnych ľudí na cestách. Graham je dielom umelkyne Patricie Piccininiovej, ktorá na postave spolupracovala s popredným chirurgom a expertom na vyšetrovanie nehôd.

Meno nie je náhodné

"Vypočula som si rady odborníkov a osvojila si príslušné vedomosti. Potom som k veci pristúpila tvorivým spôsobom a na úrovni emócií," vysvetlila Piccininiová. "Oči sú umiestnené tak, aby sa s Grahamom mohol divák skutočne spojiť a vcítiť sa," dodáva.

Tiež samotné meno postavy zámerne pripomína "normálneho austrálskeho chlapa". "Autá sa vyvíjajú oveľa rýchlejšie ako ľudia a Graham nám pomáha pochopiť, prečo potrebujeme zlepšiť naše cesty, aby sme sa ochránili pred vlastnými chybami," uzatvára predseda úradu pre dopravné nehody.

Témy: nehoda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok