Vývoj nového marťanského vozidla ide do finále, pohľadá život

TA3 ČTK
25.7.2016 10:15

Nové robotické vozidlo NASA, ktoré bude na červenej planéte pátrať po stopách života, má pracovný názov 2020 Mars. V prípravách na svoju misiu mieri do finálnej projektovej a stavebnej fázy.

Vývoj nového marťanského vozidla ide do finále, pohľadá život
Twitter/NASA

Studený, suchý a plný radiácie

Ak všetko pôjde podľa plánu, robot odštartuje v auguste 2020 a pristane vo februári 2021 na mieste, ktoré ešte bude určené. Potom bude dva roky skúmať povrch Marsu, napísal server Space.com. "Až tam budeme, zrealizujeme hlavný vedecký cieľ tejto misie - pátrať po známkach života," hovorí projektový vedec misie Mars 2020 Kenneth Farley z Kalifornského technického inštitútu v Pasadene.

Súčasný marťanský povrch je studený, suchý a plný radiácie, ale nie vždy to tak bolo. Napríklad robotický rover NASA Curiosity objavil, že v obrovskom kráteri, kde pristál, bol pred miliardami rokov možno obývateľný jazerný systém. A iný aparát našiel ďalší dôkaz, že planéta kedysi bola relatívne teplá a vlhká.

Zameria sa na starý život

Robot 2020 Mars bude pomocou niekoľkých zo svojich siedmich vedeckých prístrojov skúmať stopy niekdajšieho - nie súčasného - života na Marse. Robot tiež uchová vzorky, ktoré v budúcnosti zrejme bude môcť prepraviť na Zem, kde ich môže v dokonale vybavených laboratóriách lepšie preskúmať.

NASA však zatiaľ definitívne o žiadnej takejto misii ešte nerozhodla. "Mars 2020 je ešte len prvým krokom v prípadnej operácii viacerých misií, pri ktorých by boli z Marsu na Zem prepravené starostlivo vybrané vzorky, uviedol Geoffrey Yoder, jeden z vedúcich pracovníkov americkej vesmírnej agentúry vo Washingtone.

"Táto misia (Mars 2020) predstavuje významný míľnik výpravy NASA na Mars, ktorej cieľom je zistiť, či na červenej planéte niekedy existoval život, a pokročiť v zámere vyslať na Mars ľudí,"
dodal.

Z marťanskej atmosféry vyrobia kyslík

Predstavitelia NASA tiež uvádzajú, že rover 2020 Mars bude vybavený prístrojom MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resources Utilization Experiment), ktorý bude vyrábať kyslík z marťanskej atmosféry, bohatý na oxid uhličitý. Predvedie tak technológiu, ktorú budúci výskumníci budú môcť na červenej planéte využiť.

Robotické vozidlo má tiež špeciálny radar, ktorý bude schopný skúmať prostredie pod povrchom. Iné zariadenie, nazvané SuperCam, bude silným laserovým lúčom ostreľovať kamene a ďalší prístroj následne z diaľky zisťovať ich zloženie. Rover bude vybavený optickými prístrojmi s vysokým rozlíšením, modernou meteorologickou stanicou a spektrometrom, ktoré by prípadne mohli vedcom pomôcť objaviť vo vzorkách organické molekuly obsahujúce uhlík, teda stavebné bloky života, aký poznáme.

Podarí sa im aj ušetriť

Rover 2020 Mars bude z veľkej časti vychádzať z Curiosity, čo umožní ušetriť peniaze na vývoj a výrobu dielov. Misia Curiosity stála 2,5 miliardy dolárov a NASA chce, aby sa náklady vozidla 2020 Mars pohybovali okolo 1,9 miliardy dolárov. Využitý bude aj pristávací systém s padákom a žeriavom, ktorý v auguste 2012 bezpečne spustil Curiosity na povrch Marsu.

Pri novom prístroji sa počíta s určitými vylepšeniami, ktoré umožnia lepšiu navigáciu a presnejšie pristátie. "Vesmírny aparát bude pri zostupe schopný povedať, či mieri do nejakej nebezpečnej zóny, a odkloniť sa na nejaké bezpečné miesto v blízkosti," tvrdí Allen Chen z Laboratória prúdového pohonu NASA v Pasadene, ktorý má na starosti zostup a pristátie robota.

"S touto schopnosťou teraz môžeme uvažovať o pristátí v oblastiach s nebezpečnými zónami, ktoré doteraz také oblasti pre pristátie úplne vylučovali," povedal tiež vedec. "Navyše môžeme pristáť bližšie k oblastiam, ktoré sú vhodné pre vedecké bádanie, takže vozidlo nebude musieť jazdiť niekam ďaleko," dodal.

Zostup a pristátie budú navyše zdokumentované doposiaľ nevídaným spôsobom, a to vďaka údajom, ktoré získajú z optických prístrojov a tiež mikrofónom. Mikrofóny síce boli na palubách i predchádzajúcich aparátov mieriacich na Mars, ale nikdy neboli využité. "Verejnosť tak bude mať veľkú príležitosť prvýkrát počuť zvuky Marsu. A vedci získajú užitočné technické informácie," povedal námestník projekčného riaditeľa v JPL Matt Wallace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok