Vo Filadelfii sa začína zjazd demokratov, ktorý nominuje Hillary Clintonovú

TA3 TASR
25.7.2016 06:51

V americkej Filadelfiii sa začína nominačný zjazd demokratickej strany. Počas nasledujúcich štyroch dní by mali oficiálne nominovať Hillary Clintonovú na prezidentskú kandidátku.

Odstúpila pre kritiku

Krátko pred začiatkom nominačného zjazdu americkej Demokratickej strany oznámila jej predsedníčka Debbie Wassermanová Schultzová odstúpenie z funkcie. Dôvodom je značná kritika, ktorej čelí po zverejnení hackermi získaných e-mailov naznačujúcich, že vedenie strany napriek prísľubom nestrannosti favorizovalo počas procesu primárok Hillary Clintonovú.

Clintonovej napokon porazený súper v súboji o nomináciu strany v novembrových prezidentských voľbách Bernie Sanders sa opakovane sťažoval, že interné volebné postupy sú zmanipulované v prospech uchádzačov z "establišmentu" strany. Sanders po úniku e-mailov vyzval na okamžité odstúpenie šéfky strany. Wassermanová Schultzová oznámila, že z postu odíde po nominačnom zjazde demokratov, ktorý sa začne dnes vo Philadelphii a potrvá štyri dni.

Signál jednoty

O kontroverzných e-mailoch sa nezmienila. Jej rýchly odchod z funkcie poukazuje na to, že stranícki lídri chcú vyslať z Philadelphie signál jednoty a zabrániť konfrontácii s vernými stúpencami Sandersa na zjazde, ktorý oficiálne potvrdí nomináciu Clintonovej v prezidentských voľbách.

Približne 19.000 e-mailov z uplynulého roka zverejnila webová stránka Wikileaks. V jednom z nich sa predstaviteľ vedenia Demokratickej strany pýta, či by proti Sandersovi nebolo možné použiť jeho náboženské postoje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok