Najmladší manželia sveta? Desaťročná nevesta chodí na základnú školu

ČTK
24.7.2016 14:18

V egyptskej provincii Dakahlíja slávili svadbu páru, ktorý obyvatelia tamojšie dediny označili za najmladší na svete. Desaťročná nevesta si totiž brala dvanásťročného chlapca, podľa úradov je ale taký sobáš nelegálny a ich prípadné deti neuznajú ako manželské.

Najmladší manželia sveta? Desaťročná nevesta chodí na základnú školu
twitter.com/ShimritMeir

Ružové šaty

Denník Masrí al-Jaume napísal, že nevesta Nancy chodí ešte do základnej školy a ženích Fáris Saíd do súkromnej. Svadobné oslavy mali v dedine Maasara dlho do noci a podľa denníka boli opulentné, nechýbala kapela ani brušné tanečnice.

Otec ženícha povedal, že sa rozhodol syna oženiť v mladom veku. "Vždy som túžil vidieť ho ženatého a radovať sa z vnukov, ktoré mi dá," citoval ho denník. Rodiny oboch detí podpísali neoficiálne dohodu o sobáši, pri ktorom mala nevesta nie biele, ale ružové šaty, aby sa vraj rodiny vyhli kritike úradov. V dedine často sobášia deti, ale zatiaľ nikdy nešlo o osoby takto nízkeho veku.

Rodiny úradom klamú

Právnik Mahmúd Sabana povedal, že svadba je nelegálna. Kritizoval miestne úrady za to, že sa nesnažia zabrániť podobnej praxi, ktorá je v tejto časti Egypta bežná. Rodiny väčšinou úradom tvrdia, že neoslavujú sobáš, ale zasnúbenie, aj keď všetci vedia, že je to lož.

Minimálny vek pre uzavretie sobáša je v Egypte 18 rokov. Detský fond OSN na základe údajov z tohto roku dospel k záveru, že 17 percent Egypťaniek sa vydalo pred dovŕšením tejto vekovej hranice.

V roku 2008 v Egypte prijali dodatok zákona týkajúceho sa detí. Sobášenie ľudí v detskom veku v ňom zakázali, avšak nie je to kvalifikované ako trestný čin. Vzhľadom k vysokej pôrodnosti a nárastu počtu obyvateľov si vláda pred tromi rokmi stanovila cieľ znížiť o polovicu počet dievčat, ktoré uzatvárajú manželstvo v detskom veku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok