Turecko po puči zrušilo prezidentskú stráž. Zamestná nových učiteľov

TASR ČTK
24.7.2016 13:57

Turecko sa rozhodlo, že rozpustí prezidentskú stráž, ktorej takmer 300 členov zadržali po minulotýždňovom neúspešnom pokuse o štátny prevrat. Oznámil to turecký premiér Binali Yildirim. Krajina zároveň najme zhruba 20.000 učiteľov ako náhradu za tých, ktorí boli odvolaní v rámci čistiek v štátnych inštitúciách.

Turecko po puči zrušilo prezidentskú stráž. Zamestná nových učiteľov
SITA/AP

Nie je pre ňu vraj dôvod

"Už viac nebude prezidentská stráž, nie je pre ňu dôvod ani potreba," povedal Yildirim tureckej televíznej stanici A Haber. Prezidentská stráž v Turecku doposiaľ pozostávala z 2500 osôb, z ktorých po neúspešnom pokuse o prevrat zadržali prinajmenšom 283.

V Turecku teraz platí výnimočný stav a Erdogan môže vládnuť pomocou dekrétov, čo už tiež robí. Dekrétom nariadil uzavrieť 15 univerzít a 934 ďalších škôl a tiež 109 študentských internátov. Na 30 dní tiež predĺžil obdobie, keď podozrivých môžu zadržiavať bez vznesenia obvinenia.

V krajine pokračujú čistky

V krajine pokračujú rozsiahle personálne čistky, ktorých cieľom je zlikvidovať priaznivcov duchovného Fethulaha Gulena, ktorý je podľa Ankary osnovateľov puču z 15. júla. Čistky sa dotkli viac ako 50.000 vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov alebo učiteľov, ktorých buď zatkli, prepustili z práce či odvolaní z funkcií.

Erdogan povedal, že medzi zadržanými je 8838 vojakov, 2101 sudcov a prokurátorov, 1485 policajtov, 52 miestnych predstaviteľov a 689 civilistov. V prejave, ktorý ukazovali televízie umiestnené na verejných priestranstvách, prezident tiež vyhlásil, že medzi zadržanými členmi bezpečnostných síl je 5863 generálov a 282 policajných dôstojníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok