Vrah z Mníchova bol posadnutý masovou streľbou, útok plánoval vyše roka

TA3 TASR
24.7.2016 10:07

Nemecká polícia deň po masakri v mníchove uviedla, že vrah nemal politický motív. Zistili, že 18-ročný útočník bol posadnutý masovou streľbou a nemal žiadne napojenie na teroristov. Išlo údajne o duševne chorého človeka. Podľa doterajšieho vyšetrovania útočník strávil plánovaním útoku viac ako rok.

Zbraň si kúpil cez internet

Mladík, ktorý v piatok večer zastrelil v mníchovskom obchodnom centre Olympia deviatich ľudí a potom aj sám seba, začal plánovať útok pred rokom a použitú zbraň si kúpil nezákonne prostredníctvom internetu.

Podľa šéfa bavorského kriminálneho úradu Roberta Heimbergera, navštívil vlani 18-ročný páchateľ s iránskym pôvodom - médiami označovaný ako Ali David Sonboly - nemecké mesto Winnenden, kde pri streľbe na škole prišlo v roku 2009 o život 15 ľudí. Na mieste si Heimbergerových slov zhotovil viacero fotografií.

Vášnivý hráč násilných videohier

Heimberger dodal, že podľa materiálu, ktorý objavili vyšetrovatelia v páchateľovej izbe a byte, bol tento mladík vášnivým hráčom násilných počítačových hier. Pištoľ typu Glock 17, s ktorou v piatok strieľal, si zakúpil na takzvanej čiernej sieti, čím sa označuje oblasť na internete, ktorá je dostupná iba pomocou špeciálneho softvéru.

Rodičia páchateľa sú podľa Heimbergera stále v šoku a zatiaľ neboli schopní vypovedať. Pri útoku zabil strelec deväť ľudí, z ktorých až sedem bolo v tínedžerskom veku. Zranenia utrpelo ďalších 35 osôb, avšak len štyria z nich majú strelné rany, uvádza spravodajská stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok