Polícia nechce na Slovensku podceniť bezpečnosť, zvýši hliadky

TA3 TASR
23.7.2016 13:12

Obchodné centrá, železničné a autobusové stanice, ale i letné hudobné festivaly. Tam všade chce polícia zintenzívniť bezpečnostné opatrenia.

Neobmedzia bežný život

Po dnešnom zasadnutí Rady Národného bezpečnostného analytického centra v súvislosti s teroristickým útokom v Mníchove to uviedli podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. "Naša aktivita bude ešte viditeľnejšia, no verím že nebude potrebné, aby sme museli obmedzovať bežný život," uviedol Kaliňák, ktorý prízvukoval, že na Slovensku stále platia najvyššie bezpečnostné opatrenia.

Bezpečnostné zložky vyhodnocujú množstvo informácií a na základe nich budú prijímané prípadné ďalšie opatrenia. Kaliňák poukázal na skutočnosť, že aj v nasledujúcom období sa na Slovensku konajú podujatia v rámci SK PRES, bezpečnostným rizikom a výmenou i analýzou informácií sa polícia zaoberá aj v súvislosti s blížiacim sa podujatím Svetové dní mládeže v Poľsku.

Miesta, kde je veľa ľudí

Policajný prezident oznámil, že už po prvých informáciách o mníchovskom incidente sa zintenzívnila hliadková činnosť polície na železničných a autobusových staniciach či na miestach, kde sa zdržuje väčšie množstvo ľudí, ako sú napríklad diskotéky. "Dnes a zajtra sa takisto zameriame na obchodné centrá a miesta, kde je veľa ľudí," uviedol Gašpar, ktorý zdôraznil, že polícia vyvíja aj intenzívnu činnosť v rovine operatívy a prevencie pri analýze informácií. "V prípade, že o to budeme požiadaní, sme okamžite pripravení poskytnúť súčinnosť nemeckým či rakúskym kolegom pri zbere informácií o podozrivých osobách," dodal policajný prezident.

Minister vnútra v súvislosti s teroristickým činom v Mníchove, vykazujúcim znaky útoku "osamelého vlka", pripustil, že niektoré útoky nemožno predvídať, no považuje za potrebnú ešte efektívnejšiu komunikáciu a výmenu informácií medzi bezpečnostnými zložkami. "Určite to bude témou najbližšieho stretnutia ministrov vnútra Európskej únie," uviedol.

Streľba v areáli mníchovského obchodného strediska Olympia sa skončila smrťou desiatich ľudí vrátane 18-ročného útočníka s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý zrejme spáchal samovraždu a jeho telo našli približne kilometer od miesta činu. Medzi obeťami nie sú Slováci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok