Dekrét s Erdoganovým podpisom nariaďuje zatvoriť tisíc škôl

ČTK TA3
23.7.2016 11:46

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podpísal prvý dekrét po nedávnom vyhlásení výnimočného stavu. Nariadil v ňom uzavrieť viac ako 1000 súkromných škôl a na 30 dní rozšíril obdobie, kedy podozrivý smie byť zadržiavaný bez vznesenia obvinenia.

Výnimočný stav bol v Turecku vyhlásený v reakcii na pokus o štátny prevrat z minulého týždňa, platiť má tri mesiace. Erdogan v krajine vyhlásil výnimočný stav v stredu. Pokus o prevrat si minulý týždeň vyžiadal podľa novej úradnej bilancie 270 mŕtvych, medzi ktorými je aj 24 pučistov.

Prvý dekrét s Erdoganovým podpisom nariaďuje uzavrieť 1043 súkromných škôl, 1229 spolkov a nadácií, 19 odborových zväzov, 15 univerzít a 35 zdravotníckych zariadení, spresnila štátna agentúra Anadolu. Tieto inštitúcie sú podozrivé zo stykov s moslimským duchovným Fethullah Gülen, ktorý žije v exile v Spojených štátoch. Erdogan označuje Gülena za strojcu neúspešného prevratu, o ktorý sa pokúsila turecká armáda.

Personálne čistky v štátnych inštitúciách v Turecku sa medzitým dotkli už viac ako 50.000 vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov alebo učiteľov, ktorí boli buď zatknutí, prepustení z práce či odvolaní z funkcií. Cez 11.000 ľudí, väčšinou vojakov, je vo väzbe. Za mrežami sa ocitlo mimo iného skoro 300 príslušníkov prezidentskej stráže, čo je zhruba desatina tejto elitnej jednotky, a tiež 126 generálov a admirálov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok