Útok v Mníchove nebol teroristický čin, strelec trpel depresiami

TA3 TASR SITA ČTK
23.7.2016 07:35

Piatková streľba v Mníchove si vyžiadala desať mŕtvych a 27 zranených. Medzi mŕtvymi je zarátaný aj útočník, ktorý po úteku z miesta činu spáchal samovraždu. Podľa nemeckých médií sa útočník liečil na psychiatrii. Polícia potvrdila, že strelec nemal politický motív a nešlo o teroristický čin.

Útok v Mníchove nebol teroristický čin, strelec trpel depresiami
SITA/AP, Twitter/dailytelegraph

ONLINE sme ukončili.

20:14 Eiffelova veža, ktorá je jednou z dominánt francúzskej metropoly, bude dnes večer svietiť vo farbách nemeckej zástavy - čiernej, červenej a zlatej -  na znak solidarity s Mníchovom a na počesť obetí streľby v bavorskej metropole. Oznámilo to vedenie Paríža na účte mesta na Twitteri, informovala tlačová agentúra DPA.

Francúzsky prezident Francois Hollande v telefonáte s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyjadril jej krajine podporu a solidárnosť Francúzska v súvislosti so streľbou v Mníchove. Vo vyhlásení informoval, že sa "zhodli na potrebe ešte užšej spolupráce, keďže čelia tým, ktorí sa usilujú rozdeliť nás a vyvolať ovzdušie panického strachu".

16:21 Médiá zverejnili fotografiu údajného 18-ročného strelaca.

15:48 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák zaslal v súvislosti s tragédiou v Mníchove sústrastný telegram spolkovému ministrovi zahraničných vecí Frankovi-Walterovi Steinmeierovi.

V telegrame Lajčák vyjadruje silné rozhorčenie nad správou o útoku, pri ktorom zahynulo deväť nevinných ľudí a ďalší boli zranení. "Tento zavrhnutiahodný čin, ktorý nemožno ničím ospravedlniť, je útokom na mierové a pokojné spolužitie nás všetkých," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Pozostalým obetí i občanom Nemecka vyjadril Lajčák úprimnú sústrasť. "Moje myšlienky patria obetiam a ich rodinám, ako aj zraneným, ktorým touto cestou želám skoré uzdravenie," napísal minister.

15:46 Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére po schôdzi bezpečnostnej rady štátu povedal, že nič nenasvedčuje prepojenie útočníka z Mníchova s medzinárodným terorizmom. Minister tak potvrdil informáciu, ktorú predtým poskytla mníchovská polícia.

15:36 Nemecko je hlboko zarmútené smrťou tých, ktorí zahynuli počas piatkového útoku v Mníchove. V Berlíne to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

14:20 Všetci psychicky vyšinutí jednotlivci, ktorí majú v úmysle páchať zlo, musia vedieť, že proti nim stoja tí najlepší experti, profesionáli, a spolu s nimi všetci dobrí, normálni ľudia. "Ľudia našej Európy, našej planéty," myslí si prezident Andrej Kiska, ktorý takto na svojom facebookovom profile reagoval na piatkovú streľbu v obchodnom centre v Mníchove, ale aj na nedávne útoky v Nice, Paríži a Bruseli.

Podľa neho šíria teroristi a chorí jednotlivci strach po Európe, pričom často práve obhajobou náboženstva majú ventilovať svoju vlastnú frustráciu, nenávisť, neschopnosť žiť v modernom a vyspelom svete. "Zabíjajú nevinných ľudí, dokonca malé deti. Včera v Mníchove zahynuli ďalší ľudia," uvádza prezident s tým, že si všetci uvedomujeme, že bezpečnosť a ochrana sú nástojčivou úlohou. Zároveň všetkým pozostalým obetí vyslovil hlbokú sústrasť.

14:10 Mníchovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch poznamenal, že páchateľ "trpel určitým druhom depresie". "Ide o chorobu, o formu depresie," povedal k otázke, či sa útočník liečil na psychiatrii, ako o tom pred tlačovou konferenciou informovali niektoré nemecké médiá.

Policajný vyšetrovateľ Robert Heimberger povedal, že správy o tom, že útočník zneužil facebookový účet jednej užívateľky, sú pravdivé. Lákal na ňom ľudí do reštaurácie McDonald's na piatok na štvrtú hodinu popoludní. "Niečo vám dám, ak chcete, a nebude to veľmi drahé," stálo v odkaze. Majiteľka facebookového profilu oznámila zneužitie svojho účtu. Dejiskom útoku bol priestor pred reštauráciou McDonald's v blízkosti nákupného centra Olympia.

14:00 Preukázala sa ale jasná súvislosť medzi útokom a činom nórskeho pravicového extrémistu Andersa Behring Breivika, ktorý presne pred piatimi rokmi zavraždil 77 ľudí. Strelec sa zjavne pred činom zaoberal témou hromadného zabíjania. "Nie je tu absolútne žiadna spojitosť s islamskou republikou," povedal H. Andrä. Medzi jeho vecami polícia našla knihu s názvom Streľba v hlave: Prečo študenti zabíjajú. Andrä k tomu povedal, že útočník z Mníchova bol pravdepodobne posadnutý témou útokov strelcov.

13:00 Útok nemal politický motív a nešlo o teroristický čin. Na tlačovej konferencii to povedal mníchovský policajný riaditeľ Hubertus Andrä. Podľa neho z doterajšieho vyšetrovania ani nevyplýva, že mal útočník napojenie na utečencov alebo radikálov z takzvaného Islamského štátu.

12:00 Páchateľ piatkového útoku v Mníchove sa podľa servera Focus Online liečil na psychiatrii a bral antidepresíva. Osem z jeho deviatich obetí sú podľa bavorskej televízie ľudia vo veku od 15 do 21 rokov. Polícia útočníka zatiaľ identifikovala ako Davida S., ktorý nebol v styku s utečencami ani s radikálnou organizáciou Islamský štát.

Medzi obeťami sú traja kosovskí Albánci a podľa čerstvých policajných informácií bolo zranených 27 ľudí. Focus Online uviedol, že útočník sa liečil na psychiatrii. V piatok podľa tohto zdroja neprešiel skúškou v škole. Polícia, ktorá sa snaží objasniť motívy strelca, podľa Focusu preveruje aj hypotézu o tom, že sa snažil nalákať svojich vrstovníkov do reštaurácie McDonalds falošnú reklamou zverejnenú na facebooku. Zranil 27 osôb.

11:30 Česká polícia už odvolala kontroly na česko-bavorských hraniciach, ktoré nariadila pre útok v mníchovskom nákupnom centre, informuje Český rozhlas.

"Vrátili sme sa k nastavenému režimu, ktorý polícia mala po útokoch v Bruselu. Teda zvýšenej kontrole v miestach s väčšou koncentráciou osôb, ako sú obchodné centrá, stanice, letiská. Opatrenia na štátnych hraniciach však boli zrušené," povedal pre ČRo hovorca policajného prezídia Jozef Bocán.

11:00 Policajný hovorca Peter Beck nepotvrdil informácie niektorých nemeckých médií, podľa ktorých polícia v noci prehľadávala bytový dom v mníchovskej štvrtí Marxvorstadt, kde žije rodina páchateľa. Pre incident sa zíde bavorská vláda aj nemecká bezpečnostná rada.

10:32 Medzi obeťami piatkovej  streľby v Mníchove nie sú slovenskí občania. Na základe informácií nemeckej polície to potvrdil hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano.

10:00 Iránske ministerstvo zahraničia odsúdilo  útok v nákupnom centre v bavorskej metropole Mníchov. "Irán tento čin odsudzuje a vyjadruje solidaritu s nemeckým národom a vládou," povedal hovorca iránskeho ministerstva Báhrám Ghasem. Išlo podľa neho o "vraždu bezbranných a nevinných" ľudí. Proti takýmto činom nie je iná obrana, než "rozhodný a nevyberavý" boj proti terorizmu, dodal.

8:45 Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer nariadil spustiť vlajky na všetkých štátnych budovách na pol žrde, aby vyjadrovali smútok za obeťami piatkového útoku v Mníchove. O rovnaké gesto požiadal ministerský predseda aj jednotlivé obce a okresy v Bavorsku, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie hovorkyne bavorskej vlády.

7:35 Hoci polícia teroristický motív zatiaľ nepotvrdila, francúzsky prezident François Hollande už takto udalosť nazval. "Teroristický útok, ktorý zasiahol Mníchov a pri ktorom bolo zabitých mnoho ľudí, je odporný čin vedený s cieľom vyvolať po iných krajinách aj v Nemecku strach," citoval ho denník Die Welt. Hollande chce o situácii hovoriť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

7:30 Útočníkom bol 18-ročný mladík s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý žil v Mníchove viac ako dva roky. Podľa Andräho polícia nepozná jeho motív a prípad vyšetruje zatiaľ iba ako "streľbu". Nedokáže preto odpovedať na otázku, či mohlo ísť o terorizmus alebo konanie v amoku.

Po nádejní mŕtveho páchateľa a zistení, že konal sám, polícia odvolala teroristický poplach v Mníchove, kde od večerných hodín nepremávala verejná doprava, reštaurácie i obchody boli zatvorené a obyvateľov vyzývali, aby zostali doma. "Našli sme problém a skutočnosť je taká, že môžeme opäť hľadieť dopredu a môže sa začať nový deň," uzavrel hovorca Martins.

7:00 Šéf bavorského policajného prezídia Hubertus Andrä uviedol, že pri útoku v areáli nákupného centra Olympia mníchovskej štvrti Moosach zahynuli aj mladistvé osoby, zatiaľ čo medzi zranenými je viacero detí. Policajný hovorca Marcus da Gloria Martins predtým zverejnil informáciu, podľa ktorej záchranná služba narátala až 21 ľudí so zraneniami rôzneho rozsahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok