Štát vraj míňa viac, ako by mal. Rezort financií s tým nesúhlasí

TA3 TASR
22.7.2016 13:02

Štrukturálny deficit za minulý rok dosiahol úroveň 2,7 % HDP. Medziročne sa tak zvýšil už druhý rok po sebe a strednodobý cieľ dosiahnuť vyrovnaný rozpočet nebol dosiahnutý. Zvýšili sa aj výdavky rozpočtu, a to viac ako stanovuje výdavkové pravidlo. Preto by bolo potrebné spustiť korekčný mechanizmus, konštatuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Verejný dlh v sankčných pásmach

Ako vyčíslila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, od roku 2012 dosiahla odchýlka od trajektórie, ktorá by zabezpečila splnenie stanoveného cieľa týkajúceho sa vyrovnaného rozpočtu, takmer 0,6 % HDP. Výdavky rozpočtu od roku 2012 vzrástli o 6,4 percentuálneho bodu, čo je viac, ako stanovuje výdavkové pravidlo. Rada do hodnotení pravidla o vyrovnanom rozpočte brala do úvahy aj vplyv opatrení, ktoré odchýlku zvyšujú, ako napríklad znížené príspevky do druhého piliera či budúce očakávané korekcie k EÚ fondom. Brala však do úvahy tiež opatrenia, ktoré môžu odchýlku znížiť, a to lepší výber dane z pridanej hodnoty či vyšší odhad z príjmov daní za minulý rok.

Fiškálna rada upozorňuje aj na to, že sa verejný dlh stále nachádza v sankčných pásmach, ktoré stanovuje zákon o rozpočtovej zodpovednosti, pričom doteraz neboli prijaté opatrenia na jeho zníženie.

Potrebný je korekčný mechanizmus

"Po zohľadnení všetkých relevantných faktorov v roku 2015 došlo k výraznej odchýlke od trajektórie a bolo by potrebné spustiť korekčný mechanizmus," uviedla rozpočtová rada. Tento mechanizmus definuje zákon o rozpočtových pravidlách a pozostáva zo stanovenia limitu verejných výdavkov a opatrení, aby sa výrazná odchýlka upravila. O jeho podobe rozhoduje vláda na návrh rezortu financií.

V apríli tohto roka však došlo k posunu strednodobého rozpočtového cieľa na rok 2019. Podľa rady by bolo vhodné limit výdavkov stanoviť aspoň na úrovni aktuálnych plánov prezentovaných v tohtoročnom Programe stability na roky 2016-2019. "Týmto spôsobom by bolo možné aspoň čiastočne zabezpečiť, aby v budúcnosti nedochádzalo k opätovnému posúvaniu strednodobého cieľa v súlade s princípom fiškálneho kompaktu," dodáva rozpočtová rada.

Ministerstvo výraznú odchýlku neregistruje

Ministerstvo financií je na rozdiel od rady presvedčené, že pri celkovom hodnotení pravidla vyrovnaného rozpočtu neidentifikovalo výraznú odchýlku.

"Je prirodzené, že viaceré inštitúcie môžu mať v jednotlivých bodoch celkového hodnotenia rôzne názory. Pravidlo vyrovnaného rozpočtu za rok 2015 hodnotila aj Európska komisia, ktorá v rámci celkového hodnotenia neidentifikovala výraznú odchýlku a konštatovala, že nie sú potrebné dodatočné opatrenia,"uviedol v stanovisku pre médiá štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc.

Vládou schválený strednodobý cieľ, v rámci Programu stability na roky 2016 až 2019, podľa rezortu financií z praktického hľadiska neumožňuje aplikáciu korekčného mechanizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok