Rusko môže vyvíjať zbraň, ktorá by zmenila všetko. Orbitálny bombardér

TA3
23.7.2016 20:29

Dostane sa Kremeľ k superzbrani, ktorá zruší strategickú rovnováhu a naštartuje ďalšie preteky v zbrojení? Ruské médiá informovali o plánoch na bombardér, ktorý by vedel zhadzovať nukleárne bomby z vesmíru. Mnohí odborníci sú však skeptickí.

Rusko môže vyvíjať zbraň, ktorá by zmenila všetko. Orbitálny bombardér
SITA/AP

Atómový útok do dvoch hodín

Rusko vraj začalo vyvíjať bombardér, pre ktorý bude akýkoľvek cieľ blízko a ktorý môže výrazne zvrátiť pomer síl na planéte. Stroj by mal vedieť niekoľkonásobne prekonať hranicu rýchlosti zvuku a nebola by preňho problémom ani hranica vesmíru. Dostal by sa tam zapnutím raketového pohonu. A ubrániť sa nukleárnemu bombardovaniu zo zemskej orbity by bol pre potenciálnych protivníkov poriadny problém.

Vízie prezradil plukovník Alexej Solodovnikov pre RIA Novosti"Bude to strategické lietadlo. Bude schopné lietať do vesmíru za účelom útoku s použitím nukleárnej bomby a potom sa vráti na letisko," vyjadril sa.

Medzitým ruské ministerstvo obrany uviedlo, že technológia je k dispozícii len hypoteticky a takéto konkrétne informácie nepotvrdilo.

Nejde len o ruské ukazovanie svalov? Mnohí odborníci sú skeptickí a tvrdia, že vytvoriť dostatočne silný motor, ktorý by zvládol takéto extrémne lety, je prinajmenšom veľkou výzvou. Problémom je napríklad kyslík, ktorý potrebujú klasické motory v atmosfére a ktorý vo vesmíre nie je.

Stále sa však šepká, že motor stroja by mohol byť jednou z hviezd septembrového medzinárodného vojensko-technologického fóra v Moskve. Výstava výdobytkov ruskej armády Army 2016 je zároveň tradičným miestom, kde sa stretávajú dôležití hráči zbrojárstva celého sveta.

Motor v dvoch režimoch

Stroj by mal byť hypersonický – mal by teda dosahovať viac než 5-násobnú rýchlosť zvuku. Lietadlo v tejto rýchlosti za sekundu preletí viac ako 1 700 metrov.

Ruský zázrak by mal primárne hliadkovať v vzdušnom priestore krajiny, v prípade potreby by však mal byť schopný vzlietnuť do vesmíru. Motor by mal pracovať v dvpch režimoch. Pre potreby bežného letu by využíval letecké palivo, do vesmíru bombardér „vystrelí“ metán a kyslík. Tento typ motora je pre Rusko novinkou, inde už s podobnými experimentovali.

Rusko v prvých správach odvážne tvrdilo, že 20 až 25 tonové lietadlo by mohlo byť realitou do roku 2020.

Hypersonický motor ladí aj britská firma Reaction Engines s podporou Európskej vesmírnej agentúry. Jej motor SABRE by mal umožniť lietadlu premiestniť sa kdekoľvek do štyroch hodín. Podľa posledných plánov by do konca roku 2020 mal vzniknúť prototyp motoru SABRE pre pozemné skúšky a prvý nepilotovaný let sa očakáva v roku 2025.

Teoretický ruský bombardér sa v istom zmysle podobá aj na lietadlo SpaceShipOne a väčšie SpaceShipTwo, ktoré spoločnosť Virgin vyvinula na prepravu platiacich zákazníkov k hraniciam vesmíru. Súkromný raketoplán s hybridným raketovým motorom je však len vo fáze testovania a navyše má za sebou aj haváriu.

Nový začiatok zbrojenia?

Americký spravodajský a názorový web The Daily Beast upozorňuje, že jadrové kozmické lietadlo by mohlo byť výrazným destabilizačným prvkom a porušiť rovnováhu medzi USA a Ruskom. Pentagon by mohol zareagovať vývojom vlastného superbombardéra. Inými slovami, opäť by sa mohli rozbehnúť preteky v zbrojení.

V roku 1967 USA a Rusko spolu s ďalšou stovkou krajín podpísali dohodu o zákaze militarizácie vesmíru. Zmluva zakazuje zmluvným štátom umiestňovať jadrové zbrane a iné zbrane hromadného ničenia na obežnú dráhu Zeme, na Mesiac alebo na iné nebeské telesá. Vesmír je podľa zmluvy len na mierové účely a výslovne sa v ňom zakazuje stavanie vojenských základní, prevádzkovanie vojenských manévrov alebo testovanie akýchkoľvek zbraní.

V súčasnosti sa síce vo vesmíre nachádzajú stovky vojenských družíc, žiadna z nich však nemá zjavné útočné prvky.

Správy o novom futuristickom lietadle prišli hneď po summite NATO vo Varšave a nejde o jediné zmienky o ruskom vývoji nových zbraní. Rusko je v rebríčku mocností, ktoré míňajú na zbrojenie najviac, na štvrtom mieste. Prvé miesto jednoznačne patrí USA, nasleduje Saudská Arábia a Čína.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok