ONLINE: Puč v Turecku vraj viedol bývalý šéf letectva, davy vyjadrili podporu vláde

TA3 TASR ČTK
18.7.2016 11:59

Pri potlačenom pokuse o štátny prevrat v Turecku zahynulo vyše 200 ľudí a ďalšie stovky sa zranili. Pri operáciách proti "teroristickej skupine" stojacej za pokusom o prevrat dosiaľ zadržali tisícky osôb. Vláda informovala, kto mal celému puču šéfovať.

ONLINE: Puč v Turecku vraj viedol bývalý šéf letectva, davy vyjadrili podporu vláde
SITA/AP Wiki Internethaber

ONLINE sme ukončili.

21:42 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjadril pripravenosť schváliť opätovné zavedenie trestu smrti, ak o tom rozhodnú poslanci. Uviedol to v exkluzívnom rozhovore pre americkú televíziu CNN, prvom, ktorý poskytol médiám od neúspešného pokusu o vojenský prevrat z 15. júla.

"Ja ako prezident odsúhlasím akékoľvek rozhodnutie, ktoré vzíde z parlamentu," povedal Erdogan v interview, ktoré vo svojom prezidentskom paláci v Istanbule poskytol prostredníctvom tlmočníka reportérke CNN Becky Andersonovej.

19:16 Za nevyhnutné označil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, aby turecká vláda v situácii po zmarení vojenského prevratu v plnom rozsahu dodržiavala princípy demokracie a právneho štátu.

Najvyšší predstaviteľ NATO to uviedol v telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

19:15 Turecko nemôže ako členská krajina Rady Európy obnoviť trest smrti. V rozhovore pre internetové vydanie nemeckého denníka Der Tagesspiegel to uviedol generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland.

18:04 Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vyzvala tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby po zmarenom pokuse o štátny prevrat rešpektoval princípy právneho štátu.

Šéfka spolkovej vlády v dnešnom telefonáte s najvyšším tureckým predstaviteľom súčasne dôrazne poukázala na fakt, že Nemecko a Európska únia vehementne odmietajú trest smrti, ktorý je úplne nezlučiteľný so záujmom o členstvo v únii.

17:30 Rezort slovenskej diplomacie pre momentálnu situáciu v Turecku aktualizoval na svojej webovej stránke cestovné odporúčanie pre túto krajinu. Slováci by podľa neho mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka.

"V súvislosti s pretrvávajúcou závažnou bezpečnostnou situáciou v pohraničných regiónoch juhovýchodného Turecka spojenou s bezpečnostnými operáciami proti militantom zo Strany kurdských pracujúcich a pretrvávajúcim konfliktom v Sýrii, opätovne odporúčame slovenským občanom zvážiť nevyhnutnosť cestovania do tureckých miest a provincií Adana, Hatay, Kilis, Gaziantep, Šanliurfa, Mardin, Diyarbakir, Širnak, Tunceli, Hakkari, Siirt, Kars, Agri a Van, ako aj nezdržiavať sa v cca 40 km pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici," uvádza rezort na svojej stránke.

17:05 Turecké ministerstvo vnútra po piatkovom pokuse o vojenský prevrat prepustilo takmer 9000 zamestnancov. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na správy tureckých štátnych médií.

Ministerstvo celkovo ukončilo pracovný pomer s 8777 zamestnancami, medzi ktorými je i 30 guvernérov. Mimo služby boli postavené tisíce príslušníkov klasickej a vojenskej polície a pobrežnej stráže.

13:40 Kremeľ je znepokojený situáciou v okolí ruských hraníc a prijíma "príslušné opatrenia". Povedal to v Moskve prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

13:26 Predstavitelia EÚ a USA vyjadrili spoločne znepokojenie nad odozvou Ankary po neúspešnom pokuse o prevrat, pričom odkázali Turecku ako členovi NATO a kandidátovi na členstvo v EÚ, že musí zachovávať demokraciu a ľudské práva.

12:50 Dohoda EÚ a Turecka je kľúčovým nástrojom pri riešení migračnej krízy, podľa Berlína však pokus o puč túto dohodu neovplyvní. "Turecko bolo odhodlané plniť migračnú dohodu pred pokusom o prevrat a my stále nemáme žiadne náznaky zo žiadnych diskusií, ktoré sme viedli, že by sa na postoji Ankary niečo zmenilo," uviedol hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí.

12:43 Ministri zahraničných vecí EÚ vyzvali vedenie Turecka, aby po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat preukázalo zdržanlivosť. Obávajú sa totiž, že odvetné opatrenia Ankary zachádzajú priďaleko.

12:30 Turecká vláda má k dispozícii dokumenty dokazujúce, kto je zodpovedný za pokus o puč. Povedal to turecký premiér Binali Yildirim. Ohlásil tiež čerstvú bilanciu puču, podľa ktorej v noci z piatka na sobotu prišlo o život 208 ľudí, medzi ktorými je 60 policajtov, traja vojaci a 145 civilistov.

12:03 Žiadna krajina sa nemôže stať členom EÚ, ak má vo svojom právnom poriadku trest smrti. Povedala to šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová. V Bruseli sa zhodli ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ so svojím americkým kolegom Johnom Kerrym, že Turecko musí po porážke puča udržať právny štát a vysokú úroveň demokracie.

11:50 Neúspešný pokus o vojenský prevrat viedol bývalý veliteľ vojenského letectva Akin Öztürk, informovali zdroje z prostredia vlády v Ankare. Medzičasom zadržaný generál Öztürk je podľa nich považovaný za "formálneho vodcu junty".

Turecká štátna tlačová agentúra Anatólia uviedla, že v súvislosti s prekazeným pučom bolo zatknutých viac ako 100 ďalších armádnych generálov.
Öztürk pôsobil až do súčasnosti v radoch tureckej Najvyššej vojenskej rady.

11:32 K veľkým neznámym vyvolaným pučom v Turecku patrí otázka bezpečnosti USA a zvyšku sveta, presnejšie, zabezpečenie amerických vodíkových bômb na tureckej základni v Incirliku. Incirlik je využívaný ako najväčšie úložisko jadrových zbraní NATO.

10:13 Istanbulský policajný šéf Mustafa Čališkan prikázal zostreliť bez varovania akýkoľvek vrtuľník, ktorý by sa objavil vo vzduchu, uviedla turecká štátna tlačová agentúra Anatólia.

10:12 Turecká prokurdská opozičná Ľudová demokratická strana nepodporí žiadne návrhy na obnovenie trestu smrti. Oznámil to hovorca strany Ayhan Bilgen.

9:58 Až 36 tureckých generálov bolo umiestnených pod policajný dohľad a podľa agentúry Dogan je desať generálov v dočasnej väzbe. Turecká vláda pokračuje v čistkách po nevydarenom puči.

9:50 dramatické udalosti v Turecku ovplyvnili aj kultúrnu sféru. UNESCO chcelo na zasadnutí v Istanbule zaradiť do kultúrneho dedičstva diela slávneho architekta, rozhodnutie však museli odložiť.

8:34 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nariadil armáde nasadiť bojové lietadlá F-16 k hliadkam nad Tureckom.

V Istanbule bola zostavená špeciálna policajná jednotka. Má 1800 členov a bude použitá na ostrahu strategických objektov.

4:41 Turecký premiér Binali Yildirim vyzdvihol solidaritu, ktorú pri potlačenom piatkovom pokuse o štátny prevrat prejavili prívrženci rôznych politických strán v Turecku. Yildirim sa prihovoril zástupom stúpencov tureckej vlády, ktorí sa zišli na ankarskom námestí Kizilay. Tureckému ľudu vyjadril premiér vďaku za zmarenie vojenského puču.

00:24 Davy demonštrantov nesúcich turecké vlajky sa v nedeľu večer zhromaždili na ankarskom námestí Kizilay a istanbulskom námestí Taksim. Reagovali tak na výzvu tureckých činiteľov, ktorí apelovali na verejnosť, aby ostala ostražitá a naďalej pokračovala v ochrane tureckej demokracie.

23:11 V Ankare zadržali v súvislosti so zmareným pokusom o prevrat 149 policistov. V rámci vyšetrovania bolo zadržaných 70 generálov a admirálov, vrátane bývalého veliteľa tureckého letectva Akina Öztürka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok