Petíciu podpísali milióny Britov. Zmierte sa s odchodom z EÚ, odkazuje vláda

TA3 CTK
9.7.2016 15:09

Britská vláda odmietla internetovú petíciu, v ktorej 4,1 milióna ľudí požaduje vypísanie nového referenda o zotrvaní krajiny v Európskej únii. Dnes o tom s odvolaním sa na britské ministerstvo zahraničia informovala agentúra Reuters.

Na konci júna sa v referende 52 percent účastníkov hlasovania vyslovilo pre odchod Británie z europského bloku. Signatári petície chceli, aby vláda zaviedla pravidlo, že ak pre zotrvanie v únii alebo pre odchod z únie hlasuje menej ako 60 percent ľudí pri účasti nižšej ako 75 percent, potom by mal byť vypísaný nový plebiscit.

Petícia na stránkach britského parlamentu bola zverejnená ešte pred júnovým referendom. Všeľudového hlasovania sa zúčastnilo 72,2 percenta voličov. Pre zotrvanie v únii hlasovalo vyše 16,1 milióna ľudí, pre odchod cez 17,4 milióna. "Premiér a vláda sú si vedomí toho, že toto bolo výnimočné generačné hlasovanie, a ako povedal premiér, rozhodnutie musí byť rešpektované," uviedlo ministerstvo zahraničia s tým, že zákony žiadne obmedzenia pre minimálnu účasť v referende či pre jeho výsledok nestanovujú.

"Teraz sa musíme pripraviť na proces výstupu z EÚ a vláda je odhodlaná pre britský ľud dosiahnuť počas vyjednávania toho najlepšieho možného výsledku," dodalo ministerstvo. Obe kandidátky na kreslo odchádzajúceho premiéra Theresa Mayová aj Andrea Leadsomová vyhlásili, že výsledok referenda bol jasný a nesmie byť spochybňovaný, nezhodujú sa však na časovom harmonograme. Kým Leadsomová je pre čo najrýchlejšie začatie výstupových rozhovorov s Bruselom, Mayová s nimi chce začať až budúci rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok