PR správa

Zdravotníctvo nie sú len nemocnice, ale celá sieť zariadení

PR
7.7.2016 09:07

Keď sa povie zdravotníctvo, väčšina ľudí si predstaví nemocnicu. Pod týmto pojmom sa ale skrýva oveľa zložitejší komplexný systém.

Zdravotníctvo nie sú len nemocnice, ale celá sieť zariadení
Thinkstock

Na Slovensku funguje systém verejného zdravotníctva, kde je zdravotné poistenie povinné pre každého. V praxi to znamená, že všetci obyvatelia musia byť poistení v rámci zdravotníckeho systému a na základe tohto poistenia sú potom vyšetrovaní, ošetrovaní a liečení. Väčšina ľudí vníma zdravotníctvo práve cez tento systém, avšak vzťahy v ňom sú zložitejšie a ide o celú sieť zariadení.

Zdravotné poistenie

Základom pre fungovanie nášho zdravotníctva je zdravotné poistenie. To riešia zdravotné poisťovne, pričom u nás fungujú štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa a dve súkromné a to Dôvera a Union. Zdravotné poisťovne majú svoj kmeň poistencov, ktorí platí poistné buď na základe príjmu, alebo podľa iných parametrov.

Za deti, študentov, dôchodcov a niektoré iné špecifické skupiny obyvateľov platí zdravotné poistenie štát, kedy posiela platbu zdravotnej poisťovni namiesto jej poistenca. Zdravotné poisťovne následne všetky platby prijaté na poistnom akumulujú a spätne vracajú do systému zdravotníctva cez platby za výkony - vyšetrenia, ošetrenia a liečbu.

Zdravotné poistenie je u nás verejné a je povinné pre každého. Na druhú stranu, kto chce, môže si priplatiť doplnkové zdravotné poistenie, kedy sa preplácajú napríklad lepšie zákroky, drahšia liečba, viac ošetrení a vyšetrení, lepšia diagnostika a podobne. Jednotlivé zdravotnícke zariadenia potom môžu mať ešte rôzne doplatky, napríklad za lepšie vybavené izby a podobne.

Nielen nemocnice

Ľudia si pod pojmom zdravotníctvo predstavia najčastejšie a najviac nemocnice, čo je ale len špička ľadovca. Do zdravotníctva patria nielen nemocnice, ale aj polikliniky, súkromné a neštátne ambulancie lekárov, rôzne rehabilitačné zariadenia a rôzne iné inštitúcie pôsobiace v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti alebo v rámci zdravotníctva a zdravotníckej vedy všeobecne.

Väčšina výkonov súvisiacich so zdravím je platená cez zdravotné poistenie, ale už aj u nás existuje čoraz viac zariadení, ktoré sú vyložene súkromného charakteru. Môže ísť o menších lekárov - špecialistov, ale napríklad aj o súkromné očné, chirurgické a iné klinky, ktoré neprijímajú platby z verejného zdravotného poistenia.

V praxi to znamená, že nemajú uzatvorené zmluvy so zdravotnými poisťovňami a naopak všetky peniaze vyberajú priamo od svojich pacientov. V tomto prípade nejde priamo o súkromné zdravotníctvo, ale len o samoplatenie konkrétnych výkonov, napríklad v oblasti plastickej a estetickej chirurgie, pôrodníctva, očnej chirurgie a podobne.

Dobrovoľníci aj rôzne akcie

Zdravotníctvo je tvorené aj rôznymi akciami a podujatiami. Tieto môžu organizovať či už konkrétne zdravotnícke zariadenia, alebo rôzne neziskové organizácie či dobrovoľníci. Najčastejšie sa týkajú napríklad darovania krvi, zbierok na pomoc konkrétnym zariadeniam alebo pacientom, prípade inej formy zdravotníckej pomoci.

Do systému zdravotníckej starostlivosti u nás teda patria nielen nemocnice alebo lekári v ambulancii, ale ide o komplexnú sieť od výberu poistného až po výkon konkrétnych liečebných a iných úkonov. Samozrejme, nemalou mierou patrí do zdravotníctva aj štát (najznámejším zastúpením je Ministerstvo zdravotníctva) a to priamo prostredníctvom nemocníc, ktoré prevádzkuje a ktoré vykonávajú liečebné a iné úkony, ktoré sú spravidla vždy hradené zo systému verejného zdravotného poistenia.

Chcete mať prehľad?

Ak chcete mať prehľad o všetkom, čo sa udeje v zdravotníctve, odporúčame vám portál vZdravotníctve.sk, ktorý patrí pod mediálnu skupinu iSITA, ktorá prevádzkuje napríklad aj známy spravodajský portál Webnoviny. Na portále vZdravotníctve nájdete aktuálne agentúrne spravodajstvo aj novinky zo sveta zdravotníctva a to nielen u nás, ale napríklad aj zo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok