Na Tour de France majú najvyššie ciele Sky, Movistar a Tinkoff

SITA TASR
2.7.2016 10:34

Legendárne preteky Tour de France sľubujú od začiatku veľmi napínavé súboje. Na 103. ročníku pretekov sa predstaví 22 tímov - 18 s najvyššou licenciou WorldTour a štyri profesionálne kontinentálne zoskupenia, ktorým organizátori udelili voľné karty.

Na Tour de France majú najvyššie ciele Sky, Movistar a Tinkoff
SITA/AP

Ašpiranti na prvenstvo

Medzi najväčšími ašpirantmi na celkové prvenstvo nebudú chýbať minuloročný obhajca Sky a vyzývatelia Movistar, Tinkoff, BMC Racing či Astana. Zoskupenia Etixx-QuickStep, Lotto Soudal, Dimension Data či Kaťuša sa budú snažiť o úspech v šprintérskych koncovkách etáp, pridá sa k nim určite aj slovenský úradujúci majster sveta Peter Sagan z Tinkoffu.

tour-de-france_0a000002-7c83-dd58.jpg

Na "maillot jaune" si brúsi zuby viacero jazdcov, hlavný favorit je Chris Froome z Veľkej Británie, ktorý môže ako prvý od čias Lancea Armstronga obhájiť celkový triumf a zároveň získať už svoj tretí v kariére. Proti nemu však stojí rad silných konkurentov, z hlavných napríklad dravý Kolumbijčan Nairo Quintana a dvojnásobný víťaz Alberto Contador.

Na štarte má opäť zastúpenie aj Slovensko. V tíme Tinkoff bude obhajovať zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže Peter Sagan, ktorý môže získať druhú najcennejšiu trofej už piatykrát v rade a zaradiť sa v historickom poradí hneď za legendu z Nemecka Erika Zabela. Bude to však jediný zástupca krajiny spod Tatier v pelotóne.

Sagan sa skúsi snažiť s pokojom

"Na začiatku budú mojimi súpermi úplne všetci. Neskôr nastane určitá selekcia, ukáže sa, kto na čo má a kto naozaj pomýšľa na zelený dres. Samozrejme, nedá sa dopredu určiť alebo predpokladať, ako to bude prebiehať. Každý ročník pretekov je iný, situácia sa môže zmeniť zo dňa na deň," skonštatoval Sagan.

V tejto súvislosti dostal aj otázku, či sa mu po dvoch rokoch konečne podarí vyhrať niektorú z etáp na najväčších a najslávnejších etapových pretekoch. A či si verí, že sa môže do žltého dresu lídra pretekov obliecť hneď v úvodný víkend po prvej alebo druhej etape. "Niekedy mám pocit, že som sa v minulosti až príliš snažil, a práve vtedy to nevyšlo. Možno to musím brať viac s pokojom, ale skúšať to treba. Budem sa snažiť brať deň po dni a útočiť vtedy, keď sa budem na to cítiť," uviedol víťaz štyroch etáp na "Starej dáme".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok