Rukojemníkov v Dháke nútili recitovať Korán, k útoku sa prihlásili islamisti

TA3 TASR
2.7.2016 07:31

Pri útoku teroristov na reštauráciu v bangladéšskej metropole Dháka zahynulo dvadsať rukojemníkov. Špeciálna jednotka zabila šiestich teroristov a oslobodila 13 rukojemníkov vrátane troch cudzincov. K zodpovednosti sa prihlásil Islamský štát. IS uviedol, že pri útoku sa zameral na občanov "križiackych štátov".

Dvadsať ľudí zabili ešte v piatok

Terčom útoku sa stala reštaurácia Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky, kam vtrhlo osem až desať ozbrojencov. V počiatočnej prestrelke s nimi zahynuli dvaja policajti. Podľa AP útočníci zadržiavali 35 ľudí vrátane 20 cudzincov.

Pokusy o vyjednávanie zlyhali a dráma trvala do rána, keď do reštaurácie vtrhli príslušníci špeciálnej jednotky. Zabili šiestich útočníkov a zachránili 13 zadržiavaných vrátane cudzincov.

"Bangladéš nebude tolerovať žiadny akt terorizmu," zdôraznila bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová a vyzvala obyvateľov krajiny, aby sa zjednotili v boji proti extrémizmu.

Hovorca bangladéšskej armády Asraf Čaudhrí uviedol, že ozbrojenci s pokrikom Alláhu akbar (Boh je najväčší) vtrhli do reštaurácie v piatok večer a 20 ľudí zabili ešte pred oslobodzovacou akciou. "Väčšina (rukojemníkov) bola nemilosrdne zabitá ostrými zbraňami ešte včera," citovala Čaudhrího agentúra Reuters.

Museli recitovať korán

Tamojšia vláda vyhlásila dvojdňový štátny smútok. Premiérka Vadžídová uviedla, že dňami štátneho smútku budú nedeľa a pondelok.

Medzičasom Taliansko, India a Japonsko potvrdili, že medzi obeťami rukojemníckej drámy v Dháke sú aj ich občania: siedmi Japonci, deviati Taliani a jedna Indka. Smrť svojho občana v útoku v Dháke oznámili aj Spojené štáty. Ako uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest, Spojené štáty ponúkli Bangladéšu pomoc pri vyšetrovaní útoku a zopakoval odhodlanie svojej krajiny bojovať proti terorizmu.

Podľa internetového vydania bangladéšskeho denníka Daily Star jeden zo zachránených rukojemníkov povedal, že "tí, ktorí boli schopní recitovať verše z koránu, boli ušetrení, ostatných mučili".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok