Svet si pripomína sté výročie jednej z najkrvavejších bitiek 1. svetovej vojny

TA3 TASR
1.7.2016 09:49

Britská kráľovná Alžbeta II. sa zúčastnila na spomienkovej slávnosti vo Westminsterskom opátstve v Londýne pri príležitosti 100. výročia začatia bitky na Somme počas prvej svetovej vojny.

Išlo o jednu z najkrvavejších kapitol tohto konfliktu. Deväťdesiatročná panovníčka Alžbeta II. položila veniec ruží na hrob neznámeho vojaka vo vnútri chrámu, následne trubač zahral vojenský pohrebný sprievod. Čestná stráž i civilisti počas noci držali pri hrobe tichú hliadku.

Princ William s manželkou Catherine a princom Harrym sa zúčastnili na pietnom podujatí pri pamätníku v severofrancúzskej obci Thiepval, neďaleko miest, kde pred storočím zúrila daná bitka.

Mladý kráľovský pár sa po boku britského premiéra Davida Camerona, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a iných predstaviteľov zúčastní na ďalších spomienkových slávnostiach vo Francúzsku.

Bitka na rieke Somme trvala od 1. júla do 18. novembra 1916. Táto ofenzíva britskej a francúzskej armády proti nemeckým pozemným silám si vyžiadala vyše milióna mŕtvych alebo zranených na oboch stranách. Bitka na Somme je všeobecne považovaná za najväčšiu bitku na západnom fronte počas prvej svetovej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok