Predsedníctvo je pre Slovensko obrovská príležitosť, tvrdí Juncker

TA3 SITA
30.6.2016 20:47

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker premiéra Roberta Fica ubezpečil, že budú slovenskému predsedníctvu kedykoľvek nápomocní. Junckera a komisárov prijal aj prezident Andrej Kiska.

Slovenské predsedníctvo tzv. politickým Dunajom

Bratislava je akousi križovatkou, je odtiaľto blízko do Viedne aj Budapešti, ale cez nás preteká Dunaj, ktorý je spojítkom pre celú Európu, povedal vo svojom príhovore počas návštevy kolégia Európskej komisie na Slovensku v predvečer začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ premiér Robert Fico. Chce, aby slovenské predsedníctvo bolo akýmsi „politickým Dunajom“.

Predseda vlády zopakoval, že sa chce sústrediť na pozitívnu agendu, a tiež na to, aby ju SK PRES priblížilo občanom Únie. Fico sa priznal, že vstup Slovenska do schengenského priestoru bol pre neho silným emočným zážitkom. Keď sa však dnes spýtame 20-ročného človeka, čo si myslí o cestovaní, berie to ako samozrejmosť, dodal premiér. Preto „musíme každému vysvetľovať, že Európska únia je úžasný projekt,“ zdôraznil.

J. C. Juncker: Kto by si to pred 30 rokmi pomyslel?

Slovenský premiér zároveň povedal, že sa nesmieme báť pomenovať veci pravým menom. „Nesmieme sa báť povedať, že sú nejaké európske politiky, ktoré nenachádzajú podporu v celej Európe,“ dodal Fico. „Strach je veľmi zlý radca, vedie k fragmentácii EÚ, je najvýznamnejších nástrojom pre extrémistov a nacionalistov,“doplnil šéf slovenskej exekutívy. Verí však, že v spolupráci s európskymi inštitúciami sa podarí naplniť predstavu slovenského predsedníctva.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa vyjadril, že predsedníctvo je pre Slovensko obrovská príležitosť.„Kto by si pred 30 rokmi pomyslel, že sa to môže stať?,“ spýtal sa. O úlohe Slovenska počas nasledujúcich šiestich mesiacov Juncker povedal, že budeme motorom aj moderátorom. „Moderátor sa neskrýva, ale moderuje, aj v témach, ktoré by mohli byť pre túto krajinu ťažké,“ povedal šéf Komisie s tým, že jeho inštitúcia bude slovenskému predsedníctvu kedykoľvek nápomocná. O programe povedal, že je to niečo, s čím sa Komisia vie stotožniť.

Junckera a komisárov prijal dnes aj prezident Andrej Kiska. Na adresu slovenskej hlavy štátu Juncker povedal, že je to Európan nielen rozumom, ale aj srdcom. Kolégium Európskej komisie bude v piatok, v prvý deň predsedníctva, rokovať so slovenskou vládou.

A. Kiska: Pre Slovensko je toto historický moment

Slovensko preberá európske predsedníctvo po prekonaní dlhej cesty a vníma ho ako výsledok mnohých rokov tvrdej práce. Prezident Andrej Kiska to povedal v prítomnosti členov Európskej komisie, ktorých privítal v bratislavskom Prezidentskom paláci. "Pre Slovensko je toto historický moment," vyjadril sa Kiska pred kolégiom komisárov EÚ. "Naši starí rodičia by si niečo také nedokázali ani predstaviť. Ani naši rodičia, ktorí prežili väčšinu svojich životov za železnou oponou," dodal prezident, ktorý opísal Slovensko ako "krásnu krajinu s úžasnými ľuďmi a mnohými dobrými nápadmi".

Kiska by si podľa vlastných slov želal, žeby mohlo Slovensko predsedať Rade EÚ v priaznivejších časoch pre európske spoločenstvo. Vyjadril poľutovanie nad výsledkom minulotýždňového referenda o vystúpení Británie z EÚ, nepovažuje ho však za koniec sveta, hoci európska integrácia ním utrpela ujmu. Upozornil pritom na vzmáhajúce sa nacionalistické nálady v krajinách EÚ a častom ovplyvňovaní politickej debaty emóciami, mýtmi a falošnými správami.

Kiska konštatoval, že podľa prieskumov by "bezpečná väčšina" Slovákov v súčasnosti nehlasovala za vystúpenie z EÚ. Neurobili by tak však preto, že by boli presvedčení, že EÚ je dobrým projektom, ale preto, že vystúpenie by bolo v súčasnosti príliš riskantné a príliš nákladné. "Takže sa domnievam, že je to otázka času, aby sme určili a ochránili našu budúcnosť," povedal prezident.

Podľa Kisku je potrebné opäť vzbudiť nadšenie ľudí pre tzv. európsky projekt, čo je otázkou prístupu, entuziazmu, čestnosti a politického vodcovstva. "Slovensko bude ťažko pracovať, aby udržalo úniu jednotnú počas svojho predsedníctva i po ňom. A úprimne si želám, aby o šesť mesiacov, keď Slovensko bude odovzdávať predsedníctvo Malte, EÚ bude v lepšom stave a veselšom duchu, v akom je teraz," uzavrel Kiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok