Danko prerušil odvolávanie Kaliňáka na neurčito, má zasadnúť poslanecké grémium

TA3 SITA
30.6.2016 12:56

Opoziční poslanci sa na mimoriadnej schôdzi Národnej rady opäť pokúsili odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Schôdzu predseda parlamentu Andrej Danko prerušil na neurčito.

Opozícia chcela odvolávať aj premiéra

Opoziční poslanci sa pokúsili druhýkrát odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie. Mimoriadna schôdza bola prerušená na neurčito. Ak sa opozícii Kaliňáka odvolať nepodarí, ani sám neodstúpi alebo ho nestiahne premiér Robert Fico, opozícia avizuje, že zvolá schôdzu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády.

Prvýkrát sa opozícia pokúšala odvolať Kaliňáka v parlamente 7. júna. Minister vnútra však zostal vo funkcii. Návrh na vyslovenie nedôvery Kaliňákovi v parlamente podporilo 58 zo 138 prítomných poslancov, 76 bolo proti a štyria zákonodarcovia sa zdržali hlasovania. Rozprava k vyslovovaniu nedôvery ministrovi trvala necelých 10 hodín.

Lipšic čítal list vyšetrovateľa

Poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) na začiatku schôdze prečítal úryvok z otvoreného listu policajného vyšetrovateľa ministrovi. "Čo sa nedá prehliadnuť je, že svojím pôsobením na čele prehlbujete nedôveru občanov voči Policajnému zboru," uvádza sa v liste. Podľa Lipšica je v tejto situácii v stávke dôvera celého Policajného zboru. "Čo ste urobili včera s policajnou raziou je, že ste policajtov postavili do úlohy bábkohercov," povedal Lipšic v súvislosti so stredajšou raziou vo firmách spájaných s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Zároveň kauzu porovnal s prípadom Váhostav, v ktorej podľa neho nenastal posun. "Ak by bola tretia Ficova vláda iná, daniari, policajti a prokurátori, ktorí marili vyšetrovania, by odišli zo svojich funkcií," vyhlásil. Prokurátor, ktorý má momentálne na starosti kauzu Bašternák stál podľa Lipšica za zametením káuz emisie, tunelovania Vojenského spravodajstva alebo za domovou prehliadkou u Igora Matoviča. "Slovensko v súčasnosti ovláda chobotnica oligarchov a useknúť jej chápadlá je v záujme nás všetkých," vyhlásil s tým, že Kaliňák chobotnicu živí a kŕmi každý deň. Podľa známych a dostupných dôkazov by podľa Lipšica mal byť Bašternák už obvinený a byť vo väzbe. "Ak by však začal rozprávať, padla by táto vláda," povedal Lipšic.

Fico háji Kaliňáka

Kaliňák bojuje proti daňovým podvodom a polícia má pod jeho vedením najlepšie výsledky v histórii Slovenska. Predseda vlády Robert Fico tak na pôde parlamentu v rámci mimoriadnej schôdze zhrnul postoj vlády k návrhu na vyslovenie nedôvery Kaliňákovi. Vytvorenie daňovej kobry alebo zavedenie elektronického trhoviska je podľa Fica dôkazom výsledkov práce ministra.

Opozícia sa podľa Fica snaží o vytvorenie zlého mena Slovenska v čase, keď preberá predsedníctvo v Európskej únii. "Toto nie je slovenské, toto nie je štátnické," vyhlásil s tým, že namiesto toho, aby opoziční poslanci pracovali v prospech krajiny len kydajú hnoj. Zároveň opozícii pripomenul kauzy, ktoré prepukli, keď boli jej zástupcovia vo vláde, ako napríklad Osrblie alebo kauzu daniari. Fico tiež vyhlásil, že opozícia zneužíva ústavné právo na vyslovovanie nedôvery členom vlády tým, že to robí každú chvíľu. Daniela Lipšica na začiatku svojho prejavu označil za "podržtašku" Igora Matoviča s tým, že nikdy nebude úspešný v slovenskej politike.

Rajtár: Bašternák drží koalíciu za istú časť tela

Ladislav Bašternák je kľúčovým mužom v Slovenskej republike. Počas rozpravy na mimoriadnej schôdzi o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi to vyhlásil poslanec za SaS Jozef Rajtár. "Drží predstaviteľov koalície za istú časť tela," povedal. Podľa Rajtára Bašternák udržuje vzťahy s Kaliňákom, prenajíma byt premiérovi Robertovi Ficovi pravdepodobne aj exministrovi obrany Martinovi Glváčovi. Tiež je previazaný na niektorých prokurátorov. Policajná razia v jeho nehnuteľnostiach bola podľa neho divadlom, podobne, ako to bolo v kauze Váhostav. "Po roku Juraj Široký nebol obvinený, z troch obvinených manažérov boli dvaja obvinenia zbavení," zdôraznil Rajtár. Podľa neho je v tomto prípade dôležité, aby občania nestratili dôveru v políciu a štát. Odvolanie Kaliňáka z funkcie je podľa neho prvým krokom k tomu.

Remišová: O nefunkčných inštitúciách

Podľa Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) je kauza Bašternák o zlyhávajúcich a nefunkčných inštitúciách. "Len tak sa mohlo stať, že Bašternákove neoprávnené vratky DPH sa nevyšetrili, pretože niekto na polícii, ktorá má byť vždy na strane ľudí a nie jedného 'nášho človeka', vyšetrovanie zastavil," povedala. Inštitúcia, ktorá má hájiť záujem ľudí, sa zasa podľa Remišovej postavila len za toho jedného "nášho človeka". "Je nemysliteľné, aby občania mohli mať dôveru v inštitúciu a políciu, ktorá má vyšetriť ministra, ktorý zároveň inštitúcii šéfuje, v inštitúciu, ktorej hlava obhajuje zubami-nechtami vyšetrovaného človeka a vopred hovorí o nezmyselnosti obvinení," dodala Remišová.

Nicholsonová: Robíte z ľudí hlupákov

Lucia Nicholsonová (SaS) označila Kaliňáka za "hanbu tejto krajiny". "Stal sa symbolom korupcie a zlodejov," vyhlásila s tým, že aj jeho vinou Slovensko už nie je právnym štátom. "Robíte z ľudí hlupákov, kradnete im ich krajinu," dodala s tým, že pokiaľ budú ľudia ako on vo funkciách, hrozí, že zo Slovenska odídu všetci slušní ľudia a ostane tu len "lúza, zlodeji a extrémisti".

Odvolanie prerušené

Mimoriadnu schôdzu parlamentu o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi predseda parlamentu Andrej Danko prerušil na neurčito. V piatok o 9:00 má zasadnúť poslanecké grémium, ktoré bude rokovať o zmenách v rokovacom poriadku. Cieľom je podľa Danka zabrániť v parlamente exibicionizmu a upraviť napríklad spôsob používania transparentov.

Mimoriadnu schôdzu NR SR dvakrát prerušili. Dôvodom bolo, že Igor Matovič rozprestrel pod rečníckym pultom transparent s nápisom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne" a s fotografiami Ladislava Bašternáka a Roberta Kaliňáka. Najskôr bola schôdza prerušená na približne 40 minút, zasadlo preto aj poslanecké grémium. Matovič následne transparent odstránil, po skončení svojho vystúpenia ho však opätovne rozprestrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok