Jednotný európsky trh láka aj Faragea. Chce ústupky, ale nie pri migrantoch

SITA
30.6.2016 11:12

Veľká Británia môže pristúpiť ku kompromisom, aby si udržala prístup na jednotný trh Európskej únie, napríklad v podobe príspevku do rozpočtu EÚ.

Jednotný európsky trh láka aj Faragea. Chce ústupky, ale nie pri migrantoch
SITA/AP

Nie migrantom

Kompromisy súvisiace s imigráciou sú však vylúčené. Uviedol to pre štvrtkové vydanie francúzskeho denníka Le Figaro Nigel Farage, šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva a zástanca vystúpenia Británie z únie.

Na otázku novín, či Británia bude po tom, čo vystúpi z 28-členného bloku, naďalej vyžívať výhody z prístupu na jednotný trh EÚ, Farage odpovedal, "samozrejme". "S EÚ sa vieme dohodnúť na kompromisoch vrátane možného príspevku Británie do rozpočtu únie, aj keď v tom nevidím logiku. No v rámci toho, čo Európa nazýva ´sloboda pohybu´ nebudú žiadne kompromisy. Zastavenie imigrácie z krajín EÚ je to, o čo nás požiadalo 17,5 mil. voličov," dodal Farage pre Le Figaro.

Neodkladať článok 50

V stredu však lídri EÚ dali jasne najavo, že Británia si nemôže udržať prístup na jednotný trh únie bez akceptovania práv občanov krajín EÚ na voľný pohyb.

"Začínam si myslieť, že neistota má svoju cenu, a že musíme postúpiť vpred a aktivovať článok 50 ešte pred septembrom alebo októbrom. Možno nie zajtra, ale bez zbytočného odkladu," uviedol Farage na otázku, kedy by Británia mala aktivovať článok 50 a začať oficiálne rokovania o odchode krajiny z bloku. Článok 50 Lisabonskej zmluvy upravuje proces odchodu z EÚ a poskytne Londýnu dva roky na dohodnutie podmienok vystúpenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok