Olympiáda a nebezpečenstvo ziky? Barteková vyjadrila svoj názor

SITA
30.6.2016 10:52

Na rozdiel od rôznych popredných svetových golfistov vrátane aktuálnej svetovej jednotky Jasona Daya z Austrálie nemá slovenská reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková v súvislosti so štartom na blížiacich sa olympijských hrách obavy z vírusu ziky a do brazílskeho Ria de Janeiro, kde bude v skeete obhajovať bronz spred štyroch rokov, odcestuje.

Olympiáda a nebezpečenstvo ziky? Barteková vyjadrila svoj názor
TASR/Michal Svítok

Očkovanie má za sebou

"Na cestu do Ria sa teším a nenechám vírus zika, aby skazil moje plány. Riziko nákazy je v zimných brazílskych mesiacoch minimálne a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nevidí dôvod, aby sme sa báli, ak budeme dodržiavať jednoduché kroky na prevenciu proti uštipnutiu. Očkovanie mám za sebou, s jednoduchými radami od WHO som sa oboznámila. Verím, že domov sa vrátim zdravá a v bezpečí. Nevzdám sa predsa šance reprezentovať svoju krajinu a súťažiť pod piatimi kruhmi pre možné uštipnutie komárom," uviedla Barteková prostredníctvom svojej oficiálnej prezentácie na facebooku a priložila fotografiu, ktorá potvrdzuje absolvovanie očkovania.


Zmeniť dejisko nechcú

Zika sa šíri komármi a pohlavným stykom. Ochorenie predstavuje veľké riziko najmä pre tehotné ženy a novorodencov. Deti nakazených sa rodia s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu.

Svetová zdravotnícka organizácia napriek tomu tvrdí, že neexistuje dôvod pre posunutie termínu alebo zmenu dejiska olympijských hier, ktoré sa majú v dňoch 5.- 21. 8. 2016 uskutočniť v Brazílii.

Austrália má napríklad troch golfových hráčov v elitnej stovke svetového poradia a všetci odmietli cestovať do Ria - okrem Daya a Leishmana aj Adam Scott, ktorý vraj nikdy nepovažoval olympijské hry za svoju prioritu.

Golf na olympiáde prišiel zároveň o ďalšiu veľkú hviezdu - s rovnakým posolstvom ako Austrálčania vyrukoval aj Rory McIlroy. Pred ním sa rovnako rozhodli Charl Schwartzel či Branden Grace. Z iných športovcov to bol napríklad americký cyklista Tejay van Garderen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok