Putin sa dohodol s Erdoganom na normalizácii vzťahov, chce zrušiť sankcie

TA3 TASR
29.6.2016 15:22

Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan sa počas telefonického rozhovoru dohodli na normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré vážne narušilo vlaňajšie zostrelenie ruského bombardéra tureckou stíhačkou. Obaja lídri spolu telefonovali prvýkrát od novembrového incidentu.

Ospravedlnil sa za zostrelenie lietadla

Putin v priebehu rozhovoru avizoval úmysel zrušiť sankcie, ktoré bránia ruským turistom v cestovaní do Turecka. Prezidenti sa tiež dohodli na spoločnom osobnom stretnutí, informovala agentúra DPA. Ruský prezident inštruoval vládu, aby začala rokovať s tureckou stranou o obnovení obchodnej, ekonomickej i ďalšej spolupráce. Reagoval tak na pondelkový list, v ktorom sa Erdogan za zostrelenie lietadla ospravedlnil.

"Po tom, čo nám bol doručený list tureckého prezidenta, rozhodli sme sa začať proces normalizácie vzťahov s tureckými partnermi," povedal počas stretnutia s členmi ruskej vlády Putin, ktorého citovala agentúra TASS.

Incident vyvolal krízu

Zároveň vyjadril sústrasť Turecku v súvislosti s utorkovým teroristickým útokom na letisku v Istanbule. Proces normalizácie vzťahov s Tureckom sa podľa Putina začne zrušením administratívnych reštrikcií v oblasti turizmu.

Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila 24. novembra turecká stíhačka typu F-16. Podľa Ankary ruský stroj narušil vzdušný priestor Turecka.

Incident vyvolal krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Ankarou. Rusko reagovalo uvalením série obchodných sankcií, pozastavením poľnohospodárskeho dovozu z Turecka, ako aj turistických zájazdov do Turecka, čo vážne poškodilo tamojšiu ekonomiku. Obe krajiny už pred zostrelením bombardéra mali vážne nezhody ohľadne Sýrie, kde Moskva a Ankara podporujú rôzne strany konfliktu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok