PR správa

Regionálne spravodajstvo je populárne. Viete, kde ho hľadať?

PR
29.6.2016 14:12

Na Slovensku je niekoľko portálov, ktoré sa venujú témam z regiónov. Za posledné roky ich kvalita šla nahor a sú veľmi populárne

Regionálne spravodajstvo je populárne. Viete, kde ho hľadať?
Thinkstock

Ešte 20 rokov dozadu kraľovali v oblasti informovania o tom, čo sa deje v mestách, klasické papierové noviny. Bola to sieť novín nazvaných napríklad Nitrianske noviny, ktorá bola prítomná v každom väčšom okrese. Potom nastal boom schránkových novín, kde išlo viac o reklamu, než o spravodajstvo. Dnes prežívame zlatú éru internetovej žurnalistiky z regiónu. Poďme sa pozrieť, kde ju nájdete.

Originálnym praje šťastie

Prvým tipom v našom hľadáčiku je webový portál NitraDeň, ktorý sa označuje aj ako Nitriansky internetový denník. Tento portál je zameraný tak na komerčné informácie, ako aj na spravodajstvo. Ak si zadáte napríklad hľadať správy Nitra aj vo vyhľadávači, portál sa nachádza na popredných miestach.

Portálov ako je NitraDeň.sk je veľmi veľa a sú takmer v každom regióne. Obsahom takýchto webov je zvyčajne mix informácií spravodajského charakteru a komerčných informácií, niekedy aj priamo reklamy. Weby sa nezaoberajú ale len striktne obsahom regionálnym, ale aj obsahom všeobecným, veľmi často uverejňujú aj rôzne virálne zaujímavosti z celého sveta a využívajú sociálne siete na ich propagáciu.

Výhodou takýchto webov je, že prinášajú často krát aj špecifické informácie, ktoré by ste inak museli prácne hľadať na internete. Ide napríklad o informácie týkajúce sa pohotovostí lekární, športové informácie z regionálnych súťaží a to aj nižších kategórií a rôzne informácie ohľadom kultúry a spoločenských udalostí, ktoré sú naplánované v danom regióne.

Regionálne televízie

Okrem novín boli v minulosti veľmi populárne aj regionálne televízie. Dnes aj ony využívajú internet na svoje šírenie a veľakrát sa stane, že regionálna televízia vlastní aj regionálny portál, takže obsah je do značnej miery prepojený. Takouto regionálnou televíziou je možné tiež získať zaujímavé informácie z regiónu.

Na Slovensku máme pomerne veľké množstvo regionálnych televízií, niektoré sú konkrétne zamerané len na nejaký okres, iné na väčšie územie, napríklad na Považie alebo východoslovenský región. Naladiť si ich môžete tak u miestnych káblových operátorov, ako aj u celoslovenských spoločností poskytujúcich príjem TV signálu.

Čo sa týka obsahu, regionálne televízie sa zameriavajú najmä na regionálne spravodajstvo a venujú sa tak politike, ako aj nepolitickým témam zo svojho mesta, okresu alebo kraja. Podobne ako v prípade internetových portálov, aj v prípade regionálnych televízií je súčasťou obsahu aj kultúra a spoločenské podujatia.

Veľké média

Z veľkých médií sa cielene regionálnym informáciám a spravodajstvu venujú najmä dve známe značky. V prvom prípade ide o zameranie sa dokonca na jednotlivé okresy a pre celé Slovensko ponúka takýmto spôsobom naozaj obsiahle a detailné spravodajstvo a aktuality. Časť je formou agentúrneho spravodajstva z tlačových agentúr, čas vo forme redakčného obsahu.

V druhom prípade ide o spravodajstvo prevažne agentúrneho obsahu, ktoré je členené obvykle len na väčšie regióny, čiže pre Bratislavu, západné Slovensko, stredné Slovensko a východné Slovensko. V tomto prípade nie sú teda správy a aktuality natoľko detailné, avšak najznámejšie a najdôležitejšie témy sú zachytené. V jednom aj druhom prípade ale nejde obsah tak do hĺbky, ako pri regionálnych weboch.

Kde hľadať ďalšie informácie?

Vyhľadávač Google vám ukážke stovky rôznych druhov regionálnych webstránok po celom Slovensku. Stačí zadať len slovné spojenie typu „spravodajstvo Nitra“ alebo „kultúra Nitra“ pre príslušné mesto, o ktorom hľadáte informácie, a o pár sekúnd máte k dispozícii množstvo výsledkov. Nájsť takto môžete aj menšie a menej známe weby, ktoré práve začínajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok