Najhľadanejší narkobarón nemieri ešte do USA, právnici hľadajú premlčané zločiny

TASR
29.6.2016 11:06

Mexický sudca dočasne zastavil proces vydania narkobaróna Joaquína Guzmána na trestné stíhanie do Spojených štátov. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na informáciu jeho právnikov.

Najhľadanejší narkobarón nemieri ešte do USA, právnici hľadajú premlčané zločiny
SITA/AP

Sudca rozhodol o pozastavení extradície na podnet Guzmánových právnych zástupcov. Tí sa snažia dokázať, že niektoré zo zločinov, za ktoré ich klienta stíhajú v USA, už boli medzitým premlčané alebo nie sú doložené priamymi dôkazmi. Po zablokovaní extradície sa celý proces môže natiahnuť o niekoľko mesiacov či dokonca rokov.

Mexiko už v máji predbežne súhlasilo s Guzmánovým vydaním, keď americká strana zaručila, že mu nebude v Spojených štátoch hroziť trest smrti. Joaquín Guzmán, známy pod prezývkou El Chapo (Krpec), sa pôvodne proti hroziacemu vydaniu do Spojených štátov, kde ho stíhajú pre drogovú trestnú činnosť, bránil.

Neskôr však názor zmenil a želal si rýchle vydanie americkým orgánom, a to pre údajné zlé zaobchádzanie, ktorému je v prísne stráženej mexickej väznici neďaleko hraníc s USA vystavený.

Guzmána, ktorý vlani v júli ušiel z mexickej väznice cez vyhĺbený tunel, zadržali 8. januára 2016 v jeho rodnom štáte Sinaloa.

Proti tomuto vodcovi rovnomenného drogového kartelu Sinaloa vedie trestné konanie sedem amerických federálnych prokurátorov; Guzmán čelí širokej škále obvinení súvisiacich s drogovou trestnou činnosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok