Prečo ste tu? Opýtal sa Juncker britského euroskeptika v parlamente

TASR
28.6.2016 17:05

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predniesol prejav pred zákonodarcami EÚ vo francúzštine a nemčine. Je to posun oproti jeho zvyčajnému štýlu, keď časť svojho príhovoru k europoslancom predniesol vždy v angličtine. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Prečo ste tu? Opýtal sa Juncker britského euroskeptika v parlamente
SITA/AP youtube.com

Priestor na špekulácie

Tento Junckerov krok mnohí vysvetľovali ako priamu reakciu na minulotýždňové rozhodnutie britských voličov vystúpiť z Európskej únie. Európska únia má 24 oficiálnych jazykov, ale troma hlavnými pracovnými jazykmi sú angličtina, francúzština a nemčina.

Rozhodnutie Británie vystúpiť z únie podnietilo špekulácie, že by mohlo viesť aj k vyradeniu angličtiny zo spomínanej trojice jazykov. Angličtina je pritom aj oficiálnym jazykom Írska a Malty, ktoré sú členmi EÚ.

Slovná provokácia

Juncker  použil angličtinu v 15-minútovom prejave v Európskom parlamente iba raz, keď reagoval na slovnú provokáciu britského europoslanca Nigela Faragea, lídra Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva a kľúčového aktivistu v kampani za brexit, teda za odchod Británie z EÚ.

"Do určitej miery ma naozaj prekvapuje, že ste tu. Bojovali ste za brexit, britský ľud hlasoval v prospech odchodu - tak prečo ste tu?" spýtal sa Juncker Faragea.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok