V mexických väzniciach mučia stovky žien, tvrdí Amnesty International

ČTK
28.6.2016 13:40

Mexická polícia týra a sexuálne zneužíva ženy, ktoré boli zatknuté alebo zadržiavané vo väzbe. Tvrdí to správa organizácie Amnesty International. Organizácia, ktorá bojuje za ľudské práva, k tomuto záveru dospela na základe výpovedí stovky žien.

V mexických väzniciach mučia stovky žien, tvrdí Amnesty International
SITA/AP

Bez súdu vo väzení

Tretina z opýtaných žien uviedla, že ich policajti znásilnili, ďalšie boli podrobené sexuálnemu obťažovaniu a psychickému aj fyzickému násiliu, ktoré zahŕňalo elektrické šoky do pŕs, genitálií a kopance do hlavy a brucha."Len tvár vynechali, aby po bití nezostali stopy," uvádza sa v správe. Mnoho žien, s ktorými Amnesty International hovorila, je stále bez súdu vo väzení.

Jednou z nich je Tailyn Wangová, ktorá bola zatknutá v roku 2014, keď bola v siedmom mesiaci tehotenstva. Po fyzickom a sexuálnom zneužití zo strany policajta po zatknutí potratila a bez lekárskeho ošetrenia bola prevezená letecky do federálnej väznice. "Dostala len pár papierových utierok. Keď lietadlo pristálo, jej sedadlo bolo celé presiaknuté krvou," uvádza sa v správe AI. "Väčšina zo žien podrobených tomuto násiliu je mladá a z nižších príjmových skupín," tvrdí správa, podľa ktorej sú mnohé zo zatknutých a uväznených žien samoživiteľky.

Zneužité políciou na zlepšenie štatistík

Diskriminácii zo strany policajtov čelia teda aj preto, že nespĺňajú niektoré očakávania, ako je žiť v partnerskom zväzku. Násilie hrozí často aj ženám bisexuálnym a lesbickým. Podľa správy AI sú ženy najľahším cieľom pre to, aby mexické úrady preukázali činnosť v boji so zločinnosťou a vo vojne s drogovými gangmi, ktorá v posledných rokoch stála v Mexiku život desaťtisícov ľudí.

"Zdá sa, že polícia ich využíva na to, aby zlepšila štatistiku a ukázala spoločnosti, že bezpečnostné zložky majú výsledky," uvádza správa AI, ktorú citujú zahraničné agentúry. Mexická expertka spolupracujúca s AI Madeleine Penmanová týždenníka Newsweek povedala, že mnoho zo zatknutých žien boli mučené a donútené priznať sa k zločinu aj k spolupráci s drogovým kartelom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok