Euroskeptik Farage: Putin sa zachoval diplomaticky, na rozdiel od Obamu

TA3
28.6.2016 12:39

Známy euroskeptik a líder britskej strany UKIP Nigel Farage v rozhovore pre americkú televíznu stanicu Fox News porovnal prístup ruského prezidenta a šéfa Bieleho domu počas kampane.V kontroverzných vyjadreniach pokračoval aj na zasadnutí Európskeho parlamentu, kde ho počas prejavu vypískala časť europoslancov.

Po Británii vraj budú nasledovať ďalší

Líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage na zasadnutí Európskeho parlamentu počas prejavu nešetril povestnou euroskepsou. Povedal, že Briti "teraz ponúkajú maják nádeje" zvyšku európskeho kontinentu po tom, čo v referende väčšinou hlasov odobrili odchod Británie z EÚ. V prejave Farage vysvetlil, že "jednoduchí ľudia" v britskom referende odmietli "veľkú politiku" v snahe získať späť svoju krajinu.

Farage súčasne vyslovil predpoklad, že "Británia nebude posledným členským štátom, ktorý opúšťa Európsku úniu." Po štvrtkovom hlasovaní v Británii, ktoré sa skončilo úspechom euroskeptikov, sa výzvy na vypísanie podobného referenda začali ozývať aj z Holandsku, Francúzska a Fínska. Farage sa dnes vyslovil za rýchle začatie rokovaní o podmienkach odchodu Británie z EÚ. Súčasne však trvá na tom, že "nijaká dohoda je pre Spojené kráľovstvo lepšia než aktuálna prehnitá, ktorú máme."

Smiech vás prešiel, poznamenal

Časť kolegov-europoslancov dnes Faragea vypískala a vysmiala, keď vyzval EÚ, aby Británii ponúkla dobrú obchodnú dohodu. Upozorňoval pritom, že ak by sa tak nestalo, mohli by byť ohrozené pracovné miesta v nemeckom automobilovom priemysle. Farageovi svoje slová adresoval aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, keď vyjadril údiv nad tým, že britskí euroskeptickí členovia EP sú v sále. "Bojovali ste za odchod, britský národ hlasoval v prospech odchodu. Prečo ste (ešte) tu?" pýtal sa.

Juncker uznal, že vôľu britského národa treba rešpektovať, ale vyhlásil, že kampaň britských euroskeptikov bola v mnohých aspektoch vyfabrikovaná. Farage vo svojom vystúpení pripomenul, že pred 17 rokmi, keď sa stal europoslancom, vyhlásil, že chce viesť kampaň za odchod Británie z EÚ. "Všetci ste sa mi smiali. Teraz sa už nesmejete," poznamenal. Vo svojom vystúpení vyzval na vyvážený a rozumný prístup k rokovaniam o nových vzťahoch medzi Britániou a EÚ. Poslancom povedal, že väčšina z nich "nikdy v živote neodviedla poriadnu robotu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok