Americkí diplomati v Rusku zažívajú šikanu, sťažujú sa Putinovi

TASR
28.6.2016 11:03

Spojené štáty sa posťažovali ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ohľadom nárastu prípadov šikanovania amerických diplomatov v Rusku. Oznámilo to ministerstvo zahraničných vecí USA, ktoré cituje agentúra DPA.

Americkí diplomati v Rusku zažívajú šikanu, sťažujú sa Putinovi
SITA/AP

Miera týchto incidentov sa zvýšila v priebehu uplynulých dvoch rokov. Šéf americkej diplomacie John Kerry danú problematiku už predostrel svojmu ruskému náprotivku Sergejovi Lavrovovi, ako aj samotnému Putinovi. Podľa Washingtonu je šikanovanie amerických diplomatov hosťujúcimi vládami dlhodobým problémom.

Šikanovanie zahŕňa zastrašovanie diplomatov, ich rodín, ako aj zamestnancov veľvyslanectiev USA v Moskve aj v iných európskych hlavných mestách, vnikanie do ich domov, poškodzovanie majetku či opakujúce sa neprimerané konanie zo strany dopravnej polície. Americkí diplomati túto činnosť pripisujú ruským tajným službám.

Zvýšená miera šikanovania diplomatov bola spozorovaná po intervencii Ruska na Ukrajine v roku 2014. USA v reakcii na ruskú anexiu Krymu a podporu proruských separatistov uvalili na Moskvu sankčné opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok