Experti v Paríži opravili poškodenú čiernu skrinku, má objasniť haváriu EgyptAir

TA3 SITA
28.6.2016 07:39

Francúzskym odborníkom sa podarilo opraviť čiernu skrinku z havarovaného letu spoločnosti EgyptAir. Informovali o tom egyptskí vyšetrovatelia, ktorí spolu s ich kolegami z Paríža pracujú na objasnení pádu lietadla, ktoré v máji spadlo cestou z Paríža do Káhiry.

Záznamník letových údajov i záznamník palubnej komunikácie, ktoré vylovili z vôd Stredozemného mora desať dní po havárii, sa rozpadli na niekoľko kusov a vážne sa poškodili. Egyptským vyšetrovateľom sa nepodarilo dostať k ich údajom, ktoré by mohli pomôcť určiť príčinu tragédie. Dúfajú však, že im pomôžu technici z francúzskeho Úradu vyšetrovania a analýzy pre bezpečnosť civilného letectva.

Príčina havárie, pri ktorej zahynulo všetkých 66 ľudí na palube, je stále nejasná. Piloti nevyslali núdzový signál a žiadna skupina sa neprihlásila k prípadnému útoku na lietadlo. Parížska prokuratúra uviedla, že začala vyšetrovať haváriu ako neúmyselné zabitie, teda nie ako teroristický čin; môže sa to však zmeniť, ak sa objavia nové dôkazy. Predbežné vyšetrovanie vedie francúzska prokuratúra už od polovice mája.

Hoci ide o egyptské lietadlo, ktoré havarovalo v egyptských výsostných vodách, vyšetruje nehodu aj Francúzsko, pretože lietadlo bolo vyrobené spoločnosťou Airbus vo Francúzsku a medzi obeťami havárie boli aj francúzski občania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok