ONLINE: Európa je pripravená na rozvod s Britániou, zaznelo z Bruselu

TA3 TASR SITA ČTK
28.6.2016 07:35

Summit lídrov Európskej únie má za sebou prvú časť. Politici sa v Bruseli zhodli na znížení prílevu ekonomických migrantov do Európy. Rokovali aj o zamestnanosti a bezpečnostnej situácii v členských štátoch. Počas večere sa na stôl dostala aj dlhočakávaná téma Brexitu.

ONLINE: Európa je pripravená na rozvod s Britániou, zaznelo z Bruselu
SITA/AP

Online sme ukončili.

23:37 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie chcú získať predstavu, ako si Británia predstavuje po referende svoje ďalšie vzťahy s Európou. Novinárom to dnes večer po svojom pravdepodobne poslednom summite EÚ povedal britský premiér David Cameron. Poznamenal, že prácu na formulovaní tejto predstavy môže začať už jeho tím, ale rozhodnutie bude na novom predsedovi vlády rovnako ako aktivácia rozhovorov o vystúpení podľa príslušného článku únijných zmlúv.

23:32 Večera lídrov EÚ v Bruseli, na ktorej sa debatovalo o vystúpení Británie z Európskej únie, skončila, oznámil na twitteri Preben Aamann, hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

23:31 Maltský premiér Joseph Muscat označil rokovania za konštruktívne. "Je jasné, že Británia teraz potrebuje určitý priestor, aby sa rozhodla, aký vzťah (s EÚ) si chce vyjednať," uviedol Muscat na twitteri.

23:24 Britské úrady musia naliehavo zastaviť xenofóbne a nenávistné trestné činy, ktoré boli nahlásené po minulotýždňovom referende o budúcnosti členstva Británie v Európskej únii. Vyhlásil to dnes vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

22:26 Šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage, popredný hlas v úspešnej kampani za vystúpenie Británie z Európskej únie, vyhlásil, že sa nevzdá kresla v Európskom parlamente.

22:23 Británia musí oficiálne požiadať o aktiváciu článku 50 únijnej zmluvy, až potom môžu vyjednávania o jej odchode z Európskej únie začať. Zhodujú sa na tom predstavitelia členských štátov aj predstavitelia únie na čele s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom či šéfom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktorí sa dnes v Bruseli zišli na prvom únijnom summite po britskom referende.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala Londýn, že nemôže počítať s prístupom na trh EÚ, ak nebude súhlasiť s voľným pohybom osôb, tovaru, služieb a kapitálu.

21:20 Tisíce Britov, odporcov Brexitu, vyšli dnes do ulíc Londýna, ako aj ďalších miest Spojeného kráľovstva.

20:41 Americký prezident Barack Obama varoval pred "hystériou" v súvislosti s minulotýždňovým hlasovaním Británie za odchod z Európskej únie.

"Nezveličoval by som to," povedal Obama v dnes odvysielanom rozhovore pre americkú rozhlasovú stanicu National Public Radio
. "Po hlasovaní za brexit je trochu hystéria, akoby končilo NATO, akoby sa rozpúšťala transatlantická aliancia a každá krajina utekala do vlastného kúta. To sa ale nedeje," dodal šéf Bieleho domu.

20:32 Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová v rámci dnešného summitu EÚ v Bruseli, ktoré hlavnou témou sa stal brexit, uviedla, že zo strany britských politikov prichádzajú veľmi rozporuplné signály o tom, či naozaj chcú, aby ich krajina opustila Európsku úniu.

20:19 Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) vyjadrili dnes v spoločnom vyhlásení hlboké poľutovanie nad rozhodnutím Veľkej Británie nezostať členom Európskej únie a súčasne ubezpečili, že toto rozhodnutie rešpektujú.

ČR, ako aj Maďarsko, Poľsko a SR, ktorých premiéri sa dnes popoludní stretli v Bruseli na schôdzke, na ktorej koordinovali svoje postoje pred začínajúcim summitom únie, vo vyhlásení požadujú, aby sa nadchádzajúce rokovania s Britániou niesli v znamení ochrany záujmov občanov členských štátov EÚ.

19:17 Stály predseda Európskej rady Donald Tusk nemá v pláne stretnúť sa v stredu so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou, pretože situácia je teraz príliš chúlostivá, uviedol dnes nemenovaný predstaviteľ Európskej únie. 

Sturgeonová totiž chce v EÚ vysvetliť postoj Škótska k situácii, ktorá vznikla po minulotýždňovom rozhodnutí britských voličov vystúpiť z EÚ.

18:27 Termín, dokedy bude v Británii menovaný nástupca premiéra Davida Camerona, bol presunutý na 9. septembra, teda o týždeň neskôr, ako bolo pôvodne v pláne. Oznámila to dnes Cameronova Konzervatívna strana.

18:26 Bulharský premiér Bojko Borisov ponúkol Britom žijúcim v jeho krajine, aby vzhľadom na výsledok nedávneho referenda o vystúpení ostrovnej monarchie z Európskej únie požiadali o bulharské občianstvo. Ich žiadosti by boli vítané, konštatoval predseda bulharskej vlády.

18:05 "Kríza v Európskej únii po rozhodnutí Britov ukončiť svoje členstvo sa dala očakávať, keďže únia príliš dlho nedbala na základné princípy demokracie." Grécky premiér Alexis Tsipras to vyhlásil dnes po príchode na summit EÚ v Bruseli.

17:54 Drvivá väčšina britských labouristických poslancov dnes v nezáväznom hlasovaní vyslovila nedôveru svojmu predsedovi Jeremymu Corbynovi. Ako uviedla spravodajská televízia Sky News, proti Corbynovi, obvinenému z vlažného prístupu k referendu o vzťahu Británie k EÚ, hlasovalo 172 poslancov, čo predstavuje viac ako 80 percent labouristických zákonodarcov v Dolnej snemovni britského parlamentu.

17:43 Do čela britskej Konzervatívnej strany chce po odstupujúcom premiérovi Davidovi Cameronovi nastúpiť doterajší minister pre zamestnanosť a penzijnú reformu Stephen Crabb.

16:59 Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že je "dôležité, aby sme Britániu stále vnímali ako priateľa a partnera" aj napriek rozhodnutiu tejto krajiny vystúpiť z Európskej únie.

16:04 Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predniesol prejav pred zákonodarcami EÚ vo francúzštine a nemčine. Je to posun oproti jeho zvyčajnému štýlu, keď časť svojho príhovoru k europoslancom predniesol vždy v angličtine.  Tento Junckerov krok mnohí vysvetľovali ako priamu reakciu na minulotýždňové rozhodnutie britských voličov vystúpiť z Európskej únie.

Juncker dnes použil angličtinu v 15-minútovom prejave v Európskom parlamente iba raz, keď reagoval na slovnú provokáciu britského europoslanca Nigela Faragea.  "Do určitej miery ma naozaj prekvapuje, že ste tu. Bojovali ste za brexit, britský ľud hlasoval v prospech odchodu - tak prečo ste tu?" spýtal sa Juncker Faragea.

15:55 Prvá ministerka Škótska Nicola Sturgeonová chce brániť miesto, ktoré má Škótsko v Európskej únii, a bude usilovať o to, aby Škóti mohli mať po odchodu Británie z Únie aj naďalej prístup k európskemu jednotnému trhu. Vyhlásila to pred škótskym parlamentom.

15:50 Česká republika nemá dôvod zrýchlovať svoju cestu k prijatiu spoločnej európskej meny len preto, že Briti sa rozhodli odísť z Únie. Vyjadril sa český premiér Bohuslav Sobotka.

15:00 Poslanci Európskeho parlamentu na mimoriadnom plenárnom zasadnutí, ktoré sa konalo len niekoľko hodín pred summitom Európskej únie, vyzvali vládu Spojeného kráľovstva na okamžitú aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorá definuje spôsoby vystúpenia členskej krajiny z EÚ.

14:45 Britský premiér David Cameron vyjadril nádej, že rozhovory o vystúpení Británie s Európskej únie budú čo najkonštruktívnejšie. Podľa jeho slov Briti "sa nesmú obrátiť chrbtom k Európe". "Tieto krajiny sú našimi susedmi, priateľmi, spojencami, partnermi," povedal Cameron po príchode na summit EÚ.

13:35 Predseda Európskej rady Donald Tusk navrhol uskutočnenie neformálneho stretnutia lídrov členských krajín EÚ v Bratislave, aby spolu prediskutovali ďalšie smerovanie EÚ. Schôdzka by sa mala uskutočniť v septembri.

12:45 Starosta Londýna Sadiq Khan povedal, že britská metropola potrebuje viac autonómie, aby sa prispôsobila Brexitu. Londýnsky starosta podľa vlastných slov "nežiada, aby Londýn získal väčší kus z britského koláča", iba to, aby Londýnčania "dostali väčšiu kontrolu nad tým kusom koláča, ktorý už majú".

12:30 Monika Flašíková Beňová vyzvala euroskeptika Nigela Faragea na odchod z Európskeho parlamentu. "Dnes som ho preto listom vyzvala na vzdanie sa mandátu. Verím, že to môže byť gesto, ktoré po všetkých jeho klamstvách bude pre neho predstavovať najvyššiu mieru satisfakcie," vyjadrila sa Monika Flašíková Beňová.

12:20 Holandské predsedníctvo EÚ zosilnilo tlak na Britániu, aby urýchlila svoj odchod z EÚ po referende. Holandská ministerka obrany Jeanine Hennis-Plasschaertová vyhlásila, že "nikto nebude ťažiť z obdobia predlžovanej neistoty." "Lopta je na strane Londýna," upozornila.

11:45 Robert Fico sa vyjadril, že považuje za chybu, že sa stretli zástupcovia zakladateľských štátov EÚ cez víkend a prvá diskusia po britskom referende sa tak uskutočnila bez účasti krajín, ktoré vstúpili do Únie v roku 2004.  Zdôraznil, že nemieni vytvárať neprimeraný tlak na to, aby Británia čo najskôr aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy. "Nie je to dobré. Veľká Británia je veľký hráč a nepodľahne takému tlaku," vyhlásil Ficov. Británia podľa jeho slov aktivuje spomínaný článok vtedy, keď to bude vyhovovať jej záujmom.

11:30 Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker zakázal akékoľvek neoficiálne rokovania s Britániou. "Chcem, aby Spojené kráľovstvo vyjasnilo svoju pozíciu - nie dnes, nie zajtra o deviatej, ale čoskoro. Nemôžeme si dovoliť zotrvávať v dlhom období neistoty," vyhlásil.

11:25 Britský minister financií George Osborne oznámil, že Veľká Británia bude musieť zvýšiť dane a škrtnúť výdavky, aby sa vyrovnala s hospodárskymi ťažkosťami vyvolanými rozhodnutím voličov vystúpiť z Európskej únie.

10:55 Kto vystúpi z Európskej únie, nemôže očakávať, že sa zbaví povinností, ale bude naďalej využívať všetky práva, povedala Angela Merkelová. Pred nemeckým parlamentom povedala, že ak bude chcieť byť Británia aj naďalej súčasťou spoločného európskeho trhu, bude musieť prijať jeho podmienky, vrátane voľného pohybu osôb.

10:30 Británia by mala vyrokovať novú dohodu s Európskou úniou a následne ju predložiť voličom na schválenie v referende alebo v parlamentných voľbách. Uviedol to britský minister zdravotníctva Jeremy Hunt. Podľa Daily Telegraphu ide o vôbec prvého člena britskej vlády, ktorý vyzval na konanie nového referenda po minulotýždňovom plebiscite, v ktorom voliči rozhodli o odchode krajiny z EÚ.

10:05 Gibraltár rokuje so Škótskom o pláne, ktorý by umožnil zotrvanie častí Spojeného kráľovstva v EÚ.

10:00 Litva sa obáva, aby EÚ po odchode Británie neoslabila svoj pevný postoj voči Rusku, a tiež si praje, aby EÚ a Británia čo najviac rozvíjali svoje vzťahy. UViedol to šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius.

9:30 Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s znížila hodnotenie úverovej dôveryhodnosti Veľkej Británie o dva stupne na AA z predchádzajúcej úrovne AAA.

8:55 Britský minister financií George Osborne vylúčil možnosť, že sa bude uchádzať o post premiéra krajiny po tom, ako z neho odíde konzervatívec David Cameron. Osborne argumentoval svojím zásadným odmietaním vystúpenia krajiny z únie, informovala agentúra Reuters.

8:00 Na dnešnom zasadnutí Európskej rady sa zúčastní aj premiér Robert Fico. Pred začiatkom summitu sa premiér tradične zúčastní na koordinačnom stretnutí krajín Visegrádskej štvorky. Ako sa uvádza na stránke českého úradu vlády, v stredu ráno zase Fica čaká stretnutie s premiérom ČR Bohuslavom Sobotkom a rakúskym spolkovým kancelárom Christianom Kernom. Budú diskutovať o možnostiach ďalšieho rozvoja, pričom ako perspektívne oblasti spolupráce sa črtajú infraštruktúra, duálne vzdelávanie či podpora zamestnanosti.

7:00 Dnešná večera v Bruseli bude pre britského premiéra Davida Camerona prvou príležitosťou zoznámiť šéfov štátov a vlád krajín Európskej únie nielen s výsledkami štvrtkového referenda, ale aj s predstavou Londýna o tom, ako teraz ďalej. Potom, čo si Briti odhlasovali odchod svojej krajiny z terajšej dvadsaťosmičky, stal sa Brexit hlavnou témou bruselského summitu EÚ.

Júnový summit má na programe tak závažné témy ako je migrácia, bezpečnostná problematika a spolupráca s NATO alebo európsky hospodársky vývoj. Celý program, ktorý by normálne zabral dva rokovacie dni, bol ale stiahnutý do iba dvoch hodín dnešného podvečerného rokovania.

O Brexite bude rokovať aj europarlament. Očakáva sa, že okrem mnohých tvrdých slov ešte pred začiatkom summitu prijme právne nezáväznú rezolúciu zdôrazňujúce potrebu rešpektu k prejavu slobodnej vôle britských občanov a rýchleho začiatku rozhovorov o odchode krajiny z EÚ. Tiež nemecký parlament bude na mimoriadnom zasadnutí rokovať o vystúpenie Británie z Európskej únie. S vládnou správou tam vystúpi kancelárka Angela Merkelová ešte pred tým, než odcestuje na bruselský summit dvadsaťosmičky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok