Španielsky premiér vyhral voľby, socialisti s ním do vlády nepôjdu

TA3 TASR
27.6.2016 21:58

Španielska socialistická robotnícka strana odmietla návrh úradujúceho premiéra Mariana Rajoya na vytvorenie "veľkej koalície" s jeho konzervatívnou Ľudovou stranou, ktorá v nedeľu zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách.

Hovorca PSOE Antonio Hernando podľa agentúry AP povedal, že jeho strana "nepodporí Rajoyove uvedenie do funkcie ani sa nezdrží hlasovania", aby jeho vláde umožnila získať dôveru parlamentu. PP obsadí po nedeľňajšom hlasovaní 137 poslaneckých kresiel a stále tak nemá v 350-člennom parlamente väčšinu, ktorou disponovala po voľbách v roku 2011. Hoci vyhrala aj decembrové voľby, žiadna z veľkých strán nebola ochotná vytvoriť s ňou vládu.

Rajoy (61) už v rozhlasovom vysielaní povedal, že sa bude usilovať o vytvorenie veľkej koalície so socialistami, ktorí skončili s 85 poslancami ako druhá najsilnejšia strana v parlamente, bol to však ich historicky najhorší výsledok. Nevylúčil však ani iné možnosti.

Ďalším krokom PP by mal byť pokus dohodnúť sa s liberálnou stranou Ciudadanos, ktorá skončila s 32 poslancami ako štvrtá najsilnejšia. Jej vodca Albert Rivera túto možnosť v decembri odmietol, teraz však naznačil, že by mohol podporiť vládu PP s iným premiérom. Rajoy odmietol akúkoľvek diskusiu o svojom odstúpení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok