Opozícia zvolala ďalší protest za odstúpenie Kaliňáka, opäť prišli tisíce ľudí

TA3 TASR SITA
27.6.2016 17:41

Odstúpenie Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra počas bratislavského protestu žiadali tisíce ľudí. Akcia pokračovala čítaním odkazov pre premiéra Roberta Fica pred obytným komplexom Bonaparte. Protest zorganizovali opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS.

Korupcia ako najväčší problém

Politici, ktorí vystúpili so svojimi príhovormi, hovorili najmä o korupcii, ktorá je podľa nich najväčším problémom Slovenska. "Siaha až do najvyšších kruhov. Korupcia prináša rozklad spoločnosti," povedal predseda SaS Richard Sulík. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič uviedol, že toto nie je štát, za ktorý ľudia štrngali na námestiach. Opoziční politici vyzvali ministra vnútra na odstúpenie.

Podľa predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča počet účastníkov demonštrácie rovnako ako minulý týždeň prekročil číslo 5 000. Protestujúci prešli za asistencie polície trasu z Námestia SNP po komplex Bonaparte na Radvanskej ulici, pričom skandovali heslá ako: "Dosť bolo Fica! alebo "Do basy!"

Odkazy pre premiéra

Dobrovoľníci rozdávali zhromaždeným červené karty a nálepky s preškrtnutou Kaliňákovou tvárou s nápisom "Mafiánov nestrpíme". So svojimi prejavmi vystúpili aj herci, napríklad Richard Stanke. "Naši Robovia považujú východ za svoj vzor, majú ho v krvi," povedal. Protest sa začal o 17.00 h. Približne o 18.00 h sa dav pohol smerom k bytovému komplexu Bonaparte.

Podľa poslanca Ľubomíra Galka (SaS) dokazuje počet zhromaždených, že ide o občiansky protest. Spolu s Veronikou Remišovou (OĽaNO) čítali na pódiu odkazy, ktoré premiérovi na červené karty pre Kaliňáka spísali nespokojní občania. Medzi odkazy patrilo napríklad: "Slovensko je krásne a vy nám ho nekazte!", "Pán premiér, kde sa dá prihlásiť na kurz kreatívneho účtovníctva, stačia odpočty DPH?" Remišová zároveň na zhromaždených apelovala, aby sa nenechali odradiť a ak sa nič nezmení na protest prišli aj o týždeň. Zhromaždenie pred komplexom Bonaparte ukončili protestujúci spevom štátnej hymny.

S protestmi začala opozícia minulý týždeň, keď sa zišli protestujúci pred komplexom Bonaparte, v ktorom si od Bašternáka prenajíma byt Robert Fico. Opozícia mieni v tlaku na Kaliňáka a Fica pokračovať. Vo štvrtok sa opäť pokúsi ministra vnútra odvolať v parlamente. Odvolávala ho už 7. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok