Turecko žiada o odpustenie za zostrelenie ruskej stíhačky

TA3 TASR ČTK
27.6.2016 16:46

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa ospravedlnil za vlaňajšie zostrelenie ruskej stíhačky v blízkosti sýrskych hraníc.

Dmitrij Peskov pred novinármi vyhlásil, že Putin dostal od Erdogana správu, prostredníctvom ktorej turecký líder vyjadril "súcit a hlbokú sústrasť" s rodinou zabitého pilota a "požiadal o odpustenie", informovali svetové médiá. Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana potvrdil prezidentovu kondolenciu.

Turecko sa za incident z vlaňajšieho novembra, ktorý rozhneval Moskvu, dosiaľ oficiálne neospravedlnilo. Rusko na zostrelenie reagovalo uvalením obchodných sankcií, pozastavením poľnohospodárskeho dovozu z Turecka, ako aj zájazdov do Turecka.

Turecké sily zostrelili ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa Ankary narušilo jeho vzdušný priestor pri hranici so Sýriou, čo vyvolalo krízu vo vzťahoch medzi oboma krajinami. Moskva odvtedy žiadala od Turecka, aby sa za zostrelenie lietadla ospravedlnilo a potrestalo vinníkov. Ankara sa ospravedlniť pôvodne odmietala a tvrdila, že posádka tureckej stíhačky F-16 len bránila vzdušný priestor krajiny a plnila svoju povinnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok