Snowdenovi v Nórsku udelili cenu, hrozí mu však vydanie do USA

TASR
27.6.2016 16:18

Nórska justícia odmietla poskytnúť záruky, že bývalého konzultanta americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edwarda Snowdena po jeho prípadnom vstupe na nórske územie nevydá do Spojených štátov.

Snowdenovi v Nórsku udelili cenu, hrozí mu však vydanie do USA
SITA/AP

Nóri záruky neposkytnú

Snowden si mal 18. novembra v Nórsku prebrať cenu pomenovanú po Carlovi von Ossietzkom - nemeckom novinárovi, ktorý v roku 1938 zomrel na následky väznenia v koncentračnom tábore. Cenu mu udelil nórsky PEN klub. Snowden, ktorému v USA za zverejnenie tajných dokumentov o sledovaní amerických občanov hrozí súd a 30 rokov väzenia, požiadal nórske súdy o poskytnutie záruk, že po vstupe na nórske územie nebude vydaný do USA. Jeho žiadosť bola zamietnutá.

Nórsko ako členský štát NATO má tesné diplomatické kontakty s USA. Nórske ministerstvo spravodlivosti sa k Snowdenovej kauze odmietlo vyjadriť s tým, že je na súdoch, aby rozhodovali. Súd v Osle uviedol, že zákony o extradícii sa vzťahujú len na ľudí, ktorí sa už nachádzajú na území krajiny. Ministerstvo spravodlivosti deklarovalo, že nemôže vydať rozhodnutie o vydaní niekoho, kto žije v zahraničí.

Nominácia na Nobelovu cenu

Očakáva sa, že sa Snowdenovi advokáti proti verdiktu odvolajú. Jeden z nich priznal, že momentálne neexistuje žiadosť USA o Snowdenovo vydanie. Vyjadril však presvedčenie, že Washington by ju podal, keby Snowden do Nórska zavítal.

Do Nórska pritom Snowden nemohol odcestovať ani v novembri 2015, keď mal prevziať cenu Björnstjerna Björnsona, udelenú Nórskou akadémiou literatúry a slobody slova. Na slávnostnom ceremoniáli v západonórskom meste Molde sa zúčastnil prostredníctvom videospojenia z Ruska.

Tento rok je zakladateľ internetového projektu WikiLeaks zasa nominovaný na Nobelovu cenu za mier, ktorá sa tiež udeľuje v Osle. V roku 2013 Snowden ušiel z USA - najskôr do Hongkongu, potom do Ruska, kde žije doteraz. Jeho obvinenie v USA sa týka sprístupnenia rozsiahleho množstva údajov o tajných programoch zhromažďovania telefónnych a internetových dát americkou NSA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok