Černák priznal naplánovanie vraždy šéfa východoslovenského podsvetia

TA3 SITA
27.6.2016 12:30

Senát Okresného súdu Bratislava I schválil dohodu o vine a treste medzi Úradom špeciálnej prokuratúry a obvinenými Mikulášom Černákom a Alexandrom Horváthom.

Horváth zabezpečil zbrane

Černák v rámci dohody priznal vinu z naplánovania vraždy šéfa košického podsvetia Róberta Holuba z októbra 1997, Horváth zase priznal, že na skutok zabezpečil zbrane. Senát v oboch prípadoch upustil od uloženia trestu, keďže skonštatoval, že skoršie udelené tresty pre oboch obvinených sú dostačujúce.

Černák si momentálne odpykáva doživotný trest za viacero vrážd, Horváth trest vo výške 23 rokov. Rozhodnutie súdu je právoplatné, keďže súčasťou dohody je záväzok, že sa proti nemu odsúdení neodvolajú.

Vražda na tretí pokus

Podľa prokuratúry naplánoval Černák vraždu Holuba v septembri 1997 spolu so šéfom skupiny sýkorovcov Róbertom Lališom. Cieľom bolo dosadiť do čela podsvetia na východnom Slovensku Černákovho spojenca Karola Kolárika. Toho zavraždili v roku 1999.

Prvý pokus o vraždu Holuba sa uskutočnil na benzínovej pumpe v Košiciach 22. septembra. Na Holuba strieľal Jozef Roháč, nepodarilo sa mu ho však zasiahnuť. Následne Černák pozval 24. septembra Holuba na stretnutie do bratislavského hotela Danube.

Na stretnutie prišiel aj zamaskovaný Roháč, ktorý Holuba streľbou ťažko zranil a usmrtil Holubovho ochrankára Štefana Fabiána. Holuba hospitalizovali v bratislavskej Nemocnici L. Dérera, kde ho na tretí pokus piateho októbra Roháč usmrtil streľbou zo strechy do jeho nemocničnej izby. Roháč spolu s Lališom boli neprávoplatne odsúdení na doživotie za iné skutky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok